Gulyás Gergely arany VIP bankkártyával kényezteti magát

Neki nem jutott luxusrepülő.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy miniszteri utasításban rendelkezett a tárcájánál rendszeresített bankkártyák használatáról - tudta meg az Mfor.

Lázár János utóda saját magának

Mastercard Arany VIP Kincstári Kártyáról gondoskodott, míg beosztottjai Ezüst VIP kártyákkal intézhetik a munkájuk során felmerülő költségeket.

A portál kiemeli, hogy az OTP logójával ellátott kártyákat kizárólag hivatalos célra, elsősorban utazási és reprezentációs kiadások - éttermi számlák, virág és egyéb ajándéktárgyak - kiegyenlítésére lehet fordítani.

A VIP kártyával nem lehet pénzt felvenni, nem lehet továbbá a közbeszerzési kötelezettség alá eső beszerzéseket ezzel fizetni. Amire költeni lehet, azt is csak limitált összegig engedi a szabályzat, számla ellenében. Ha a miniszter vagy az Ezüst Kártya birtokosa véletlenül túlfutna a megszabott kereten, vagy nem megengedett módon költené el a pénzt, akkor vissza kell fizetnie a különbözetet. Ha ezt elmulasztja, akkor pedig az illetményéből vonják le a többletet.

A kártya használatával kapcsolatos részletszabályokat a Magyar Államkincstár tette közzé korábban. Ez alapján be lehet állítani összesített napi limitet, amely bármely, 5000-rel osztható összeg lehet. A készpénzfelvételi alaplimit 150 000 forint, de mint a miniszteri utasításból kiderült, erre a Miniszterelnökség esetében nincs lehetőség. A kártya éves díja az Ezüst esetében 3400 forint, az Arany esetében 10 ezer forint.

Gulyás és munkatársai nem a saját pénzüket költik ilyen formában, hanem a Miniszterelnökség költségvetésének terhére töltik fel a keretet.