30 milliárdos veszteséget termeltek a Rogán-féle letelepedési kötvények

Noha a kormány folyamatosan arra hivatkozik, hogy a letelepedési kötvényprogram az államadósság finanszírozása okán került bevezetésre, a Transparency International Magyarország és a Költségvetési felelősségi Intézet Budapest kutatásai azt mutatták ki, hogy a program nem hogy nem játszott érdemi szerepet az államadósság rendezésében, de még 30 milliárdos veszteséget is okozott a magyar adófizetőknek.

A hvg.hu számolt be a két szervezet által egy konferencia keretei között ismertetett kutatási eredményeiről, miszerint a kötvényt vásárlók 1,666 millió eurót fizettek be, míg az országnak 1,844 millió eurót kell visszafizetnie. A különbség tehát 178 millió euró 66,5 millió euróval több, mint amennyibe a letelepedésre nem jogosító, szokványos államkötvények értékesítése került volna.

A 30 milliárd forintos veszteség úgy jött ki, hogy a kutatók hozzávették, mennyibe került volna, ha a kötvényprogram helyett több hitelt kérnek az Európai Beruházási Banktól.

Az Államadósság Kezelő Központ közleményben reagált a konferencián elhangzottakra és cáfolta, hogy a letelepedési kötvényprogram ne lett volna jelentős hatással az államadósságra. Mint fogalmaztak, a program jelentős kamatmegtakarítást eredményezett az állam számára.

Ami biztos, hogy a magyarok se így, se úgy nem jártak jól a programmal, hiszen ezáltal olyan személyek is szabad utat kaptak az Európai Unióba, mint Aszad pénzembere, az orosz hírszerzés vezetőjének családja, valamint több, súlyos biztonsági kockázatot felvető személy. Az offshore-hátterű kötvényt áruló cégeknek persze megérte a laza átvilágítás, hiszen a költségvetés kárára 60 milliárd forint ütötte a markukat.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Tari Tamás

Friss