"Rohanunk a szakadék felé" - elege lett, lemond az iskolaigazgató

Fotó: Farkasréti Általános Iskola

A problémás iskolai állapotokra és az oktatási rendszer működésképtelenségére hivatkozva lemond a Farkasréti Általános Iskola igazgatója - írja az Index.

Levelét a Dél-Budai Tankerületi Központ Intézményi Tanácsának címezte, és ebben azt írja, "nem szabad ennek a helyzetnek a fenntartásához hozzájárulnom. Fel kell vállalnom, hogy kimondjam: rohanunk a szakadék felé!" 

Fazekas László azt mondja, "levele egy segélykiáltás a többi állami fenntartású iskoláért, pedagógusaiért és vezetőiékért, de leginkább a jelenlegi és jövőbeli diákokért, mert bár korábban is számtalanszor kezdeményezett beszélgetést, indítványozott közös gondolkodást a tankerület vezetőivel, többször írt az igazgató kollégáinak, de eddig mindhiába. A lemondásához vezető okokat az igazgató pontokba is szedte, ebből néhány pont:

  • 2013 óta az állami iskolák elvesztették önállóságukat és szabad tankönyv választásukat;
  • a KLIK átszervezése után felálló tankerületi központok létrehozásával sem lett jobb a helyzet;
  • jóval több pénz kell a tankerületeknek éves szinten, mint amennyit kapnak: gyakran a kifizetett tartós tankönyvek után már semmi másra nem marad, pedig például a legtöbb iskola műszaki állapota borzalmasan leromlott;
  • túl sok teher van a pedagógusokon, rájuk szakadtak például az adminisztrációs munkák, az adatvédelmi intézkedések is, heti 26 órát tanítanak, helyettesítenek, továbbképzésekre járnak, dolgozatokat javítanak, és így szinte lehetetlen eredményesen dolgozni. 

Mindezekért pedig oklevelet tudnak nekik adni pedagógus napra, több pénzt nem.

Fazekas pedig azt mondja, "nem hajlandó" újabb terheket a pedagógusaira helyezni, és ő sem tud több felelősséget magára vállalni. 

Mint mondja: A pedagógusi életpálya megbukott.

És egyelőre nem lát reményt arra sem, hogy a távozó pedagógusok helyett megfelelő szakembereket tudjanak felvenni.

Fazekas lemondásához konkrét esetek is vezettek. Például az, hogy bár 2017 decemberében az iskola több számítógépet és projektort is kapott a központi beszerzésből, így a korábban az önkormányzattól kapott gépekkel együtt már fel tudták szerelni a tantermeket. Júliusra viszont "véglegesen kiderült, hogy a tankerület és az önkormányzat nem tudott megegyezni arról, hogy milyen feltételek mellett maradhatnak az önkormányzat által korábban ingyen adományozott számítógépek az iskolában. A nehezen felszerelt munkaállomásokat lebontottuk, és július hónapban elszállításra került mindegy 40 PC."

Fazekas László intézményvezetői pozícióját 2019. augusztus 10-ig tartja fent.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.