Rétvári Bence nem lacafacázott: most már az egész külföld gyanús

1956-ra emlékezett.

Rétvári Bence a Nemzeti Örökség Intézetének az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett ünnepségén tartott - természetesen aktuális áthallásoktól nem mentes - beszédet. Az MTI tudósításából például kiderül, hogy a humántárca parlamenti államtitkára szerint a sztálini diktatúrával való fegyveres szembenállás "üzenet azok számára is, akik a magyar szuverenitást, a függetlenséget külföldön csorbítani akarják".

A kormánypárti politikus azt is elmondta, hogy zsákutca azt gondolni, ha valaki felad Magyarország függetlenségéből, szuverenitásából egy részt, azzal a magyar emberek jobban járhatnak. A történelem folyamán mindig azt láthattuk, ha a szuverenitás csorbul, az emberek szabadsága és jóléte is csorbul - jelentette mindezt úgy ki, hogy a Fidesz és a KDNP ugyanúgy olvasatlanul szavazta meg a lisszaboni szerződést, mint ahogy tették azt a balliberális pártok.

Persze jól tudjuk, mit akar most a "külföld", betelepíteni. De Magyarország önmaga ura, nem mások játszótere, nem kiskorú nemzet, már 1100 éve nagykorú, és "elvárjuk, hogy a tisztelet hangján beszéljenek velünk" - magyarázta, és itt a sorok között olvasva ne Putyin, vagy Erdogan látogatásaira gondoljunk, hanem a Sargentini-jelentésre.

"Mi el tudjuk dönteni, mi a hazánk érdeke" – idézte fel az Orbán-kormány egyik lózungját, majd rá is húzta azt a szabadságharcunkra: "egy dolog számít, a nemzeti érdek; ezért küzdöttek az 56-os forradalmárok is".

És akkor újra a külföld - Rétvári történelmi visszaemlékezésében beszélt arról, hogy ugyan a két embertelen, emberellenes és gyilkos eszmének, a nácizmusnak és a kommunizmusnak is voltak itt képviselői, de "amikor külföldről(!!!) Magyarországra jöttek, mindig csak egy nagyon szűk, bűnözői elitet találtak, amely együttműködött velük".

(Címlap- és borítókép: Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepi fáklyás felvonulás résztvevői a fővárosi Raoul Wallenberg rakparton 2018. október 22-én. MTI/Mónus Márton)