Tiszteletteljes megemlékezések és készülődés a fél évszázados jubileumra – P.Mobil

Tavaly tavasszal egy monstre interjú keretén belül – többek között – sikeresen felleltároztuk a P.Mobil utóbbi években történt hang-, mozgóképanyag-, és könyvmegjelenéseit, amiben a zenekar vezetője Schuster Lóránt volt a segítségünkre. Az Örökmozgó azóta sem állt le, a folyamatos koncertezés mellett további kiadványokkal gazdagította a rajongók, és a hazai rockmuzsikát kedvelők polcait, de a zenekar, egykori énekese, Tunyogi Péter előtti tiszteletteljes főhajtásról, megemlékezésről sem feledkezett meg. Holnap a fővárosban tartanak emlékestet.

 Folytatva az akkori beszélgetéskor véget ért „leltározást” – a kiadványokat tekintve –, hogy sorban haladjunk, a tavaly augusztusi Várkert Bazáros koncerthez időzítve jelent meg a Csoda történt című új P.Mobil nagylemez, amely fizikai valójában CD-ként látott napvilágot, de jövőre vinyl verzióban is érkezik. Idén év elején a szubjektív Top 25-ös lemezlistában így véleményeztem: „A patinás zenekar a visszaemlékező tripla élő anyagok (eddigi) záró darabja mellett egy új albummal is jelentkezett tavaly. Hét vadonatúj nóta bő harminc percben, ami egy ereje teljében lévő és összeszokott zenészcsapat alkotása. Zömében veretes hard rock, néhol blues-os, southern-es ízekkel, lélegző, kristálytiszta, dinamikus megszólalással. Mindenképpen gyűjteménybe való kiadvány.”

 Ezt követte év végéhez közeledve egy dupla DVD, amely a fent említett Volt egyszer egy Ifipark / Minden kedden P.Mobil - Mini közös koncert anyagát tartalmazza, egy vaskos, 24 oldalas booklet kíséretében. Igaz, a korongok a két legendás csapat aktuális felállását és megszólalását elevenítik fel, mégis lehet egy kis „időgép-érzete” is a nézőnek, hallgatónak a lejátszásuk közben, hiszen a hetvenes években a két banda negyven alkalommal játszott együtt a Budai Ifjúsági Parkban, ezt sikerült újra összehozni 39 esztendővel később.

 A zenekar „Csoda történt” turnéja idén is folytatódott, a klubbulik után a szabadtéri fellépések következtek, majd a fővárosi augusztusi Barba Negra Trackes koncerthez időzítve jelent meg a három számos, Veletek single CD. A korong egy Ismerős Arcok feldolgozás, a Nélküled rockosított verzióját, Sík Sándor Az andocsi Máriához című versének megzenésítését, valamint a Várkert Bazárban rögzített Fellegajtó nyitogató népdal – Kézdy Luca hegedűjátékával színesített – akusztikus változatát tartalmazza. Kuriózum a P.Mobil diszkográfiájában mind a játékidőt, mind a tartalmat illetően.

 E mellett – igaz 40 év késéssel, de végre méltó köntöst kapva – az anno csak kalózkazettákon terjedő, majd 1998-ban ezüst korongos megjelenést kapott Első nagylemez anyaga is a rajongók kezébe kerülhetett, dupla vinyl verzióban. Az eredeti felvételt 1978. október 28-án, a Láng Művelődési Központban rögzítették, a korszerűsítése pedig idén történt az r27 Stúdióban. Lóri azt mondta, hogy ha ez az anyag akkor boltokba kerül, akkor nem lett volna Piramis-jelenség, sem Edda-kultusz… Aki akar, vitatkozhat ezzel, bár a múltat nem lehet visszacsinálni, és bárminemű részlehajlástól mentesen kijelenthető hogy messze-messze tízpontos az ezen hallható setlist.

 

 Tíz éve, 2008. november 9-én hunyt el Tunyogi Péter, aki 1979 és 1996 között (leszámítva a zenekar nyolc és fél éves működési szünetét) volt a P.Mobil frontembere. Halálának kerek évfordulója kapcsán megemlékezés-sorozatba kezdett a csapat, amelynek első felvonására október 20-án, az énekes szülővárosában, Békéscsabán került sor. Délután emléktábla avatással, majd egy – Schuster Lóránt és Tunyogi Bernadett visszaemlékezéseit magába foglaló – pódium beszélgetéssel, este pedig a Csabagyöngye Kulturális Központban „Minden tegnap volt” elnevezéssel megrendezett, a P.Mobil főszereplésével (a Tunyó Emlékzenekar, illetve a Radar társaságában) lezajlott koncerttel rótták le tiszteletüket az egybegyűltek.

 Második állomásként, november 10-én, azaz holnap, a Legenda Sörfőzde Centerben – a zenekar következő klubnapján – folytatódik a hangos megemlékezés, ahol egy kétrészes műsor keretén belül csendülnek majd fel a Tunyó énekhangján rögzített, illetve általa előadott P. Mobil szerzemények. Itt is a néhai énekes zenei örökségét ápoló esztergomi csapat gondoskodik a bemelegítésről.
 Részletes műsor:
19.30 - 20.30 Tunyó Emlékzenekar A TRB korszak számai
21.00 - 22.00 P.Mobil 1. rész A Tunyó korszak számai
22.30 - 23.30 P.Mobil 2. rész A Tunyó korszak számai

 A sort egy 2019. március 13-ai – Tunyogi Péter születésének 72. évfordulójához időzített –  rendezvény zárja majd, ami még szervezés alatt áll.

 És a jövő az Aranylakodalomé is, hiszen, ahogy Lóri fogalmazott: „50 éve vettük feleségül a közönséget.” A már publikus tervek között egy új lemezanyag mindenképpen szerepel. De a Kaptafa folytatása, a Csiríz is érkezhetne…

fotók:
Schuster Lóránt – P.Mobil
T.Erika – Képes Rocksztorik