A szavazóhelyiségben, egy kézzel írt papírból értesült a Jobbik felvidéki szervezője, hogy már nem szlovák állampolgár

Április óta semmilyen értesítést nem kapott. 

A komáromi tanár - aki egyébként a Jobbik felvidéki szervezője - az urnák előtt szembesült azzal a ténnyel, hogy nem szavazhat, mivel

szlovák állampolgárságától több mint fél éve megfosztották. 

A döntésről az égvilágon semmilyen értesítést nem kapott. A helyi választási bizottság is értetlenül állt a helyzet előtt, csak az önkormányzattal, a járási választási bizottsággal, végül a bevándorlási hivatallal folytatott "egyre izgatottabb" telefonbeszélgetések nyomán derült ki, mi a helyzet. 

Pallért április 8-án - tehát éppen a magyar országgyűlési választások napján - fosztották meg szlovák állampolgárságától. A dátum azért is érdekes, mert elmondása szerint a nyár folyamán belügyminisztérium levélben érdeklődött nála, van-e más állampolgársága. Ügyvédjével konzultálva a furcsa kérdésre kérdéssel válaszolt: mégis mi alapján gondolják, hogy esetleg más ország állampolgárságát felvette? Erre azóta sem érkezett semmilyen reakció. 

Pallér Péter az Alfahírnek elmondta: április 8-án a pozsonyi magyar nagykövetségen volt választási delegált, amelyről egy fotó is felkerült az internetre. Szerinte ebből következtethettek arra, hogy magyar állampolgár. Az azonban meglehetősen életszerűtlen, hogy a szlovák állampolgárságától megfosztó végzés még aznap megszületett - pláne, hogy még hónapokkal később is erről érdeklődtek nála a hatóságok. 

Megjegyzi: miközben a választási bizottság kényszerűségből kézzel írt igazolására várt - amely az első hivatalos dokumentum, amelyet állampolgársága elvételről kapott - 

kínaiak és hollandok is leszavaztak a választókörben. 

Ők ugyanis legalább állandó lakcímmel rendelkeznek Szlovákiában, míg őt a lakossági nyilvántartásból is törölték. 

"Lényegében hajléktalan idegennek számítok a szülőföldemen."

 - teszi hozzá Pallér. 

Az Alfahír megkeresésére Szávay István, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának jobbikos tagja megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a történteket. Hozzátette ugyanakkor, hogy

a jogtipró állampolgársági törvény rendre lemarad a magyar-szlovák kétoldalú találkozók napirendjéről, a magyar kormány semmilyen érdemi lépést nem tett a jogszabály visszavonása érdekében.

Ennek tükrében visszásnak és hamisnak tartja a Magyarország és Szlovákia közötti "kiváló viszonyról" szóló kormányzati propagandaszövegeket. 

A Jan Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása után kibontakozott tiltakozáshullám idején Orbán Viktor az agyonhasznált migrációs és sorosozós paneleket bevetve sietett annak a Robert Ficónak a segítségére, akinek a minden más állampolgárságot kizáró, alig burkoltan magyarellenes élű törvényt köszönheti a Felvidék.

Még senki sem mutatta meg olyan tökéletesen, miről döntünk áprilisban, mint a Fico védelmére siető Orbán

Pénteken Orbán Viktor a választási kampány legfontosabb nyilatkozatát tette a közmédiában. No, nem azért, mert a miniszterelnök ezúttal előremutató, a következő négy évre tervezett gyakorlati programját megvilágító, az ország valós problémáinak megoldását felvillantó gondolatokat osztott meg velünk. Viszont talán eddig soha senki, még az ellenzék sem tette ennyire kristálytisztán világossá, miről is szavazunk április 8-án.