Bekeményített a MÁV, hirtelen kétszer annyi jegyet adtak el

Dunakeszi állomáson november 7-én 4200 utas váltott jegyet, a bevétel 130 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, Dunakeszi-Gyártelepen november 6-án pedig 10 140-en váltottak menetjegyet, a bevétel 106 százalékkal haladta meg a tavaly azonos időszakit.

A vasúttársaság közölte, hogy a két állomáson novemberben folytatják az önkormányzattal végzett közös jegyellenőrzést, a közterület-felügyelők bevonásával. A MÁV-Start más települések polgármestereivel is együttműködne hasonló akciók lebonyolításában - írták.

A jegyellenőrzési akció célja nem a büntetés, hanem az, hogy az érvényes menetjegy vagy bérlet nélküli utazások, a kedvezmények jogosulatlan igénybevételének visszaszorításával csökkentse a zsúfoltságot, és ráirányítsa a figyelmet az előzetes jegyvétel fontosságára. Az utasoknak a sorban állás elkerülésére az internetes jegyértékesítést ajánlják.

Kitértek arra is, hogy a MÁV-Start elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon, folyamatosan végez fokozott ellenőrzéseket a vonatok fedélzetén és az állomások peronjain a bliccelés kiszűrése és a jogos bevételek beszedése érdekében.

Szeptemberben, a Budapest-Vác vonalon végzett ellenőrzési akciósorozat 16 napján 442 utasnak nem volt jegye és a helyszínen sem akart jegyet venni. Menetjegyet 1693 utasnak adtak ki az ellenőrzések során.

Októberben Pilis, Albertirsa és Vác állomásokon tartottak fokozott jegyellenőrzést két héten át, ebben az időszakban 919 felszállás előtt jeggyel nem rendelkező utasnak adtak ki menetjegyet, közel 600 utast mondott le önként az utazási szándékáról - tették hozzá.