Az államtitkár leültetné a közszolgák kirúgásáról kérdező jobbikost

Nem szép búcsú.

Varga-Damm Andrea kedden napirend előtti felszólalásban beszélt a közszolgáltatásban zajló nem éppen elegáns leépítésekről abban a rendszerben,

"ahol 13 miniszter, 66 államtitkár,117 helyettes-államtitkár, 5 miniszterelnöki biztos, 12 miniszterelnöki megbízott 10 kormánybiztos és 10 miniszteri biztos van".

A jobbikos politikus felidézte, hogy a kormány mindössze 2 napot hagyott a leépítésekre, így belegázoltak az emberek életébe a halottak napján és a Mindenszentek idején.

Cáfolta, hogy az elbocsájtások azokon a területeken zajlottak volna, ahol felesleges munkaerő volt, illetve közölte, az sem volt igaz, hogy a kirúgott közszolgák átképzését segítették, mert az átképzés csak az önkéntes katonai szolgálatra vonatkozott.

"Higgyék el, mindannyian kerülhetnek abba a helyzetbe, amikor önöktől is búcsúzni fognak, és nagyon rosszul fog önöknek esni az, hogy a saját módszereiket látják majd viszont a saját életükben"

- utalt Varga-Damm Andrea azokra a hírekre, hogy sok esetben emailben érkezett a felmondás, vagy a felmondólevél átvételének pillanatában kikapcsolták a pórul járt közszolga számítógépét.

Ön mit szólna, ha kapna egy ügyfélkapus értesítést, hogy kirúgták?

Megalázó elbocsátási eljárásokról számol be mai számában a Népszava. A lap azt írja, az Emberi Erőforrások Minisztériumában volt olyan, akiaz ügyfélkapujára kapott értesítésből tudta meg, hogy már nincs állása.Olyan hely is akadt, ahol állománygyűlést hívtak össze, vagy épp egyénileg hívatták be a munkatársakat.

A kormány részéről Soltész Miklós államtitkár válaszolt, aki 2018 novemberében először ellőtt egy elmúltnyolcévet, majd azon értetlenkedett, hogy miközben "megoldották" a munkanélküliséget, még sincs elég szakember az építkezéseken, és nincs elég diák a felsőoktatásban.

Majd a leépítések kapcsán megidézte pártja korábbi pénztárnokát, Simicska Lajost, amikor a nagyvállalkozó a G-napon elzavarta az orbánistákat a Magyar Nemzetből is a Hír TV-ből (persze, aztán azok visszajöttek, míg az elküldött közszolgákat nem fogja visszahívni egy másik fideszes oligarcha), Soltész szerint ez is mutatja, hogy a Jobbikban sem búcsúznak szépen.

"Sok jó küzdelmet kívánok, akár abban is, hogy üljön le, ülősztrájkot folytasson, de most már ne Orbán Viktor szobája elé két napig, hanem üljön le a Jobbik frakciója előtt, és ott vesse fel ezeket a kérdéseket"

- zárta az államtitkár.

Persze, az elbocsájtott közszolgáknak ettől még nem lesz új munkahelye.