A műholdképek szerint az orosz katonák létszáma folyamatosan növekszik az ukrán határnál

A műholdképek szerint az orosz katonák létszáma folyamatosan növekszik az ukrán határnál

Bár az orosz sajtó azt hangoztatja, hogy folyamatosan hívják vissza a katonákat az ukrán határ mellől, az amerikai hírszerzés információi és a műholdképek ennek az ellenkezőjéről tanúskodnak. 

Az orosz védelmi minisztérium kiadott közleménye szerint a határon már véget értek a hadgyakorlatok, a páncélos alakulatok megkezdték a visszavonulásukat a Nyugati Katonai Körzetből az állandó bázisaikra. A korábbi hadgyakorlat földrajzi helyét, illetve az állandó bázisok nevét a nyilatkozat nem jelölte meg.

A Euronews arról ír, hogy egy amerikai védelmi minisztériumi tisztségviselő a Fehér Házban tartott szerda esti sajtótájékoztatón közölte, hogy az orosz visszavonulás hamis hír, információik szerint éppen az ellenkezője történik: újabb hétezer orosz katona érkezett az elmúlt napokban a határra, és bármelyik pillanatban bekövetkezhet, hogy hamis ürüggyel az orosz alakulatok megkezdik a hadműveletet Ukrajna ellen.

A brit haditengerészet volt főparancsnoka szerint a nyugati hírszerzési információk pontosak, a katonai műholdas megfigyelés nagyon pontos adatokat szállít az amerikai és a brit hadsereg számára. Lord West azt mondta,

az oroszok nem akarják megérteni, hogy a nyugati erők szinte mindent látnak, ezért az elterelő hadműveleteknek nincs értelme.

Több szakértő is arról számolt be, hogy az orosz hadsereg már olyan készenléti állapotban van, hogy ha Putyin elnök katonai akcióról dönt, a csapatok azonnal támadásba képesek lendülni Ukrajna ellen.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}