Színes egyéniségű, felnőtt, érett nővé vált a Dorothy – Tessék! Interjú a gyöngyösi csajbandával

Szeptember végén jelent meg Tessék! címmel a Dorothy friss nagylemeze, néhány napra rá pedig az őszi klubkoncert-sorozatuk is elstartolt, aminek zárására ma este, Nyíregyházán kerül sor. A gyöngyösi csajbanda már harmadszor szerepel portálunkon, a debüttől színesebb és merészebb második albumuk, valamint a három 5-ös jegyében született különleges kiadványuk kapcsán már alaposan megismerkedhettünk velük. Most a kissé modernizált hangzású, és az eddigi mozgásterükből jócskán ki-kitörő dalokkal (is) megpakolt – egy rövid intro-t plusz nyolc számot, valamint az Ossian tribute CD-n már megjelent feldolgozásukat tartalmazó – negyedik korongra fókuszáltunk, de a kötetlen, és nagyon kedélyes kérdezz-felelek során személyes témák megválaszolására és az idei év rendhagyó összefoglalójára is sor került. Nagy örömünkre ismét mindhárman vállalták a kihívást, Dodo, Brigi, és Klo (kis túlzással) lassan olyan nekünk, mint az Égigérő fű című filmben a megváltozott Kamilla kisasszony: elvonulnak az esőfelhők, és kisüt a nap, jókedvre derül minden és mindenki, ha megjelennek... Optimizmus és pozitív szemlélet – a partizós videótól a titoktartásig, a hasba szúrt injekciótól a leolvadó sminkig.

 - Csapjunk is bele! Szeptember végén jött ki a Tessék! címet kapott legújabb nagylemezetek, aminek megjelenése után mind a négy albumotok a Top40-ben feszített a Mahasz listán. (Hogy pontos legyek, az első 19-ben). A mellett, hogy vélhetően igen büszkék voltatok, nem játszottátok meg esetleg valamelyik lottón a helyezések számait?

 Brigi: - Valaki poénkodott ezzel, hogy meg is fogja játszani ezeket a számokat... Ja, egyébként a közeljövőben a Bahamákra költözöm - ha már így szóba került! (nevet) De egyébként titokban reménykedtem benne, hogy magával fogja húzni a régebbi albumokat a Tessék! lemez, de arra még így sem számítottam, hogy mindegyik felkerül a Mahasz listára, ráadásul ilyen szép pozíciókra.

 Klo: - Megmondom őszintén, hogy folyamatosan lestem a Mahasz listát és alig vártam, hogy frissítsék az oldalt. (nevet) Mikor megláttam, hogy mind a négy album egyszerre szerepel rajta, borzasztóan örültem neki! Nem is igazán tudom leírni az érzést, boldogság, büszkeség, és köszönet mindazoknak, akik még mindig megvásárolják az eredeti lemezeket.

 - Nem kimondottan konceptlemez a Tessék!, de a rajta szereplő dalok nagy része a szerelemről szól, annak több (érzelmi) oldalát is bemutatva. Mikor nekiálltok egy-egy új anyagnak, már a munka elején tudjátok, hogy mi lesz a következő album tematikája, vagy menet közben forrja ki magát a dolog?
 
 Dodo: - Amikor elkészülnek a dalok, szép sorjában, lesz egy hangulatuk. Tempó, gitártémák, dobtémák formálják meg az érzéseket. Vannak olyan témák persze, amiket szeretnénk kiadni magunkból. Ilyen például A kezedben című dal. Tudtuk, hogy mindenképp szeretnénk egy ilyen jellegű trekket a negyedik lemezre. De nem jellemző a pontos tematika felállítása.

 - Egyébként, van nálatok egy tól-ig dátum, amit kizárólag az alkotómunkára szántok, vagy folyamatosan érkeznek az ötletek, és emiatt egy nagyobb időintervallum alatt áll össze egy új lemezanyag?

 Brigi: - Szerencsére ott a lemezleadási határidő, máskülönben nem készülnénk el! (nevet) De most komolyan, mindig van mit csiszolni egy adott dalon, ha már 500-szor meghallgattad, akkor jön egy újabb ötleted és megváltoztatnál valamit. Ezt lehetne játszani a végtelenségig, úgy pedig nem lesz új lemez.

 - Az új albumon újdonság, hogy billentyűs elemekkel, betétekkel modernizáltátok, jócskán színesítettétek a dalokat, a tőletek eddig leginkább megszokott punk rockos hangzáshoz, témákhoz a Társ a dalom és az Ilyen vagyok talán a legjobban visszautaló nóták. Ez a változás minek köszönhető?

 Dodo: - Mivel Varga Zoltánnal dolgozunk együtt a legelejétől, aki nem csak kiváló zenei producer, hanem nagyszerű billentyűs is, ezért úgy gondoltuk bevesszük a negyedik lemezre a zenekarba. (nevet) Viccet félre téve, próbálunk modern hangzást képviselni, fejlődni minden tekintetben. Ugyanúgy, koncerteken is visszaadni ezeket a dolgokat. Persze, szeretjük a punk-rockot is, de semmiképp nem szeretnénk kizárólag ebben a kategóriában behatárolhatóak maradni.
 
 - A súlyos Papírhajó, és a lemezt záró, lassan kibontakozó, de szintén zúzós A kezedben dalok pedig a másik végletet jelentik. Egyre több „arca” van Dorothy-nak, és érett nővé kezd válni.

 Brigi: - Saját magamból kiindulva, közelebb vagyok a harminchoz, mint a húszhoz, úgyhogy épp itt az ideje érett nővé válnom! (nevet) A többiek még csak most töltötték a 18-at, nekik van még idejük. (nevet) Természetesen változunk. Minden hatás, történés nyomot hagy benned és formál. Mi sem vagyunk ugyanazok, mint mondjuk öt éve, így a zenénk sem lesz ugyanaz.

 Klo: - Igen, ezt mi is így gondoljuk. Érett nővé vált az évek alatt a Dorothy és szerintem mi hárman is. Rengeteg dolgon mentünk és megyünk át együtt és külön-külön is. Gondolok a magánéletre és a zenei oldalra is. A Tessék! album szerintem nagyon jól visszaadja, hogy hol áll és merre tart a zenekar.

 Dodo: - Szerintem felnőttünk.

 - Felvezetésként a Hűségriadó imidzsklipje érkezett, majd szöveges videóként a Legalább. Miért ezzel a két dallal vezettétek fel a lemezt, illetve miket említenétek meg az előbbi forgatásáról?

 Dodo: - Áhh, nagyon jó kis forgatás volt a Hűségriadó! Kellemes nyári este, jófej emberek! Mondjuk nekünk konkrétan 24 órát kellett talpon maradni, mert hajnalok hajnalán neki is kezdtünk a sminkek elkészítésének Ilkó Zsófi keze alatt. És imádkoztunk, hogy hétköznap este el tudjon jönni annyi ember, akikkel le tudjuk forgatni a videót. (nevet) A helyszínen lett kiválasztva, hogy kinek ki lesz a párja. Én például ebbe abszolút nem is szerettem volna beleszólni. Bíztam Hajnal Ádámban, és Epos Tomiban, mert nagyon jó kis forgatókönyvvel álltak elő. Pörgős, bulizós dallal szerettünk volna behuppanni a csajokkal.

 - És ha már klipek. Nem is olyan régen publikáltatok egy fotót – amin éppen tömegközlekedtek –, ami egy leendő videó készítéséről számolt be. Erről lehet már valami közelebbit is tudnunk?

 Klo: - Igen-igen! Már nem titok, hogy dolgozunk a legújabb klipünkön. Számunkra két forgatási napot jelölt ki a stáb, az a bizonyos kép a villamosról az első napon készült. De már a második napon is túl vagyunk, a zenélős jeleneteket múlt héten vettük fel. Igyekszünk beleadni mindent, reméljük, hogy tetszeni fog a végeredmény! Ez közelebbi? (nevet)

Kis jóindulattal…  Köszönöm! A magam útját járom Ossian dallal kapcsolatban már több helyen elmondtátok, hogy – többek között – azért választottátok, mert igen közel áll hozzátok a mondanivalója. A miért helyett ezért az érdekelne, hogy mivel teljes titoktartás közepette történt a kivitelezés, de többször is játszottatok együtt Endréékkel a kiválasztás és a megjelenés közötti pár hónapban, mennyire volt nehéz, hogy ne szóljátok el magatokat, vagy ne kérjetek esetleg tanácsot a számmal kapcsolatban?

 Klo: - Nagyon!!! Óriási dolognak tartom, hogy ezt így sikerült véghezvinni és tényleg nem derült ki. Tudod, ez tipikusan az az eset, amikor felhívják a figyelmedet, hogy még csak véletlenül se ne csináld ezt vagy azt… Onnantól kezdve tuti, hogy rágörcsölsz és akarva akaratlanul elszólod magad. (nevet) Szerencsére ez nem következett be, de mindig ott volt a gondolat bennünk, hogy úúúúúristen, le ne leplezzük a meglepetést.

 - Október 5-én startolt az újabb turnétok. Mivel már csak egy állomás van hátra az őszi dátumok közül, nem botor a kérdés, hogy hogyan sikerült ez a kanyar?

 Dodo: - Ó, hát, nekem most Debrecen volt a best. Nagyon szuper közönségünk volt, adták az alaphangulatot az biztos. Egyébként, mindenhol jól éreztük magunkat. Volt, ahol nehezebb dolgunk volt, hiába, hogy a mi koncertünkre jöttek az emberek, Érdekes dolgok ezek. Köszönjük minden koncertlátogatónak a jelenlétet! És persze készülünk az utolsó – Nyíregyházán megrendezésre kerülő – bulira meglepetésekkel is.

 - Most a Magor volt a partneretek. Bejött nektek (és a közönségnek) ez a párosítás?

 Klo: - Szerintem abszolút! A Magoros srácokat régóta ismerjük, jófejek és nagyon alázatosak, szerintem ezért is tudunk velük annyira jól együtt dolgozni. A zenéjüket is csípjük és a közönségnek is bejön! Én már akkor Magor koncertre jártam, amikor a Dorothy még nem is létezett. Szoktuk is emlegetni azokat a régi időket Inges Zolival. Egyszer egy debreceni koncertjükön felhívtak magukhoz a színpadra, hogy ugyan üssek már egy kettő-négyet, ők meg majd hoznak rá valamit... Azt hiszem, az volt életem első „szereplése” színpadon. Hát, olyan is volt! (nevet) Mára már természetesen nagyon szép és kedves emlék.

 Dodo: - Nekem hiányozni fog ez a párosítás, és a hangulat.

 - Az kialakult már az évek során, hogy az országban melyek azok a városok, ahol nagyon szeretnek az emberek titeket, illetve, vannak-e még olyan helyszínek, ahol még dolgoznotok kell a közönség bizalmáért? Valamint, vannak-e olyan helyek, ahol még nem jártatok, de mindenképpen szeretnék majd?

 Brigi: - Ez a kérdés felettébb aktuális a zenekar életében, ugyanis a Tessék! Tour állomásai kicsit máshogy alakultak, mint azt az eddigi években tapasztaltuk. Az összes helyszínen jól éreztük magunkat és sokan váltottak jegyet is a koncertekre, viszont amikor elstartolt a turné, lehet más állomásokra mondtuk volna, hogy a legjobb koncert volt és a legtöbben voltak, mint ami végső soron történt. Ez számomra nagyon érdekes. Nagyon sok összetevője van a dolognak, hogy mi miatt változhatnak akár évről-évre a helyszínek, de ez pont ezért szép, nem unalmas.

 - Egy „játékra” is szeretnélek titeket felkérni! Címszavakban felsorolnék az idei történéseitek közül egy párat, és ha van kedvetek, egy-két mondattal (ízlés szerint) kommentáljátok már ezeket, kinek mi ugrik be legelsőként.

 Karolina Tour…

 Brigi: - ...hogy a Karolina dallal keltünk-feküdtünk, mert mindenkinek beleégett az agyába, a stábnak is. Az akkor megjelent Road Movie videónkban többször is felcsendül, mindent átjárt ez a szám.

 Klo: - Szécsi Pál, két jófej csapat, bolondkodás, sok megtett kilométer és sok-sok jó buli!

 Dodo: - Helo Zep. Buli. Jó volt, és emlékezetes marad.

 - Klo Tama endorsersége…

 Brigi: - „Tamás lett a csaj” - ez volt az első gondolatom! (nevet) Utána persze jött a büszkeség, hogy a sok munka meghozta a gyümölcsét, és, hogy milyen boldog lehet Klo, hogy hivatalos Tama endorser lett. Tudom mennyi melója van benne, igazán megérdemli! Gratulálok neki itt is és még egyszer! És nagyon jól szuperál a dob! (nevet)

 Klo: - Hatalmas öröm és megtiszteltetés! Néha még most sem fogom fel... Nagyon jó érzés egy ilyen csapathoz tartozni, imádom az egészet, na, meg persze a csodaszép Superstar Hyper-Drive Duo szettemet is! (nevet)

 Dodo: - Szerintem Klo igazán megérdemli ezt a megtiszteltetést!

 Rock Aréna turné…

 Brigi: - Nagyon élveztem és köszönjük, hogy a részesei lehettünk! Az arénás bulik megint egy újabb szint és tapasztalás volt a zenekarnak, de egyénileg is elmondható ugyanez. Új embereket ismerhettünk meg, zenészeket, technikusokat és persze találkozhattunk a közönségünkkel is egy merőben más környezetben.

 Klo: - Magyar profizmus, top szervezés. Négy-öt zenekar turnéja országszerte hatalmas csarnokokban, kiváló fény- és hangtechnikával. Nagyon örülök, hogy mi is a részesei lehettünk ennek az országjárásnak.

 Dodo: - Óriási embereket ismertünk meg. Ez volt a HÁLA TOUR!

 Brigi lábtörése…

 Brigi: - Amikor az ügyeleten ültem hajnali fél 4-kor az eredményeimre várva, elkezdtem mozgatni a lábam és a kezemmel nyomkodtam, majd arra a megállapításra jutottam, hogy nincs eltörve, csak egy ficam. Az orvos viszont máshogy látta: „Hölgyem, két helyen el van törve a lábfeje!” Kínomban hangosan röhögtem, majd közölték, hogy saját magamnak kell hasba adom a véralvadásgátló injekciót... Ekkor voltam csak igazán rosszul! Párom végigülte velem az éjszakát és hazafelé még elmentünk fagyizni, mert megérdemeltük! (nevet)

 Klo: - Na, az egy jó nagy szívás volt! Persze, főleg neki, de megoldottuk és szerencsére már felépült Brigi. Utólag visszagondolva örülhetünk neki, hogy „csak” ennyi volt és nem kapott hetekre fekvőgipszet.

 Dodo: - Ideje volt már, hogy történjen valami. (nevet) Brigi törte meg a csendet!

 Koncert/élmény a Black Stone Cherry előzenekaraként…

 Brigi: - Sajnos előfordult már, hogy szerettem egy zenekart vagy előadót, aztán személyesen nem volt valami szimpatikus a banda vagy az illető, hisz’ tudod, úgymond megismered a valódi oldalt és így kicsit kiábrándító, elszállt az a varázs, ami előtte ott volt. De a Black Stone Cherry és a crew esetében pont az ellenkezője történt, nagyon aranyosak voltak, meglepően közvetlenek, mindenkihez volt egy-két jó szavuk és személyesen, hogy pontos legyek, a gitáros hozta be az öltözőnkbe az ajándék pólókat. Most már még jobban szeretem őket, mint eddig. (nevet)

 Klo: - Számomra 2018 egyik legnagyobb pillanata volt! Volt szerencsénk kicsit beszélgetni a zenekarral és valami hihetetlen jó arcok. Nekem inspiráló találkozás/koncert volt, azóta is azt lesem, hogy mikor jönnek újra Magyarországra. (nevet)

 Dodo Rockmaratonos riporter/házigazda szereplése…

 Brigi: - Nagyon tetszett, hogy Depi Zolival lettek párba téve, és mivel előző évben is belekóstolhatott Dodo a dologba, így azt gondoltam, nem fog távol állni tőle a riporter szerep és tök jó anyagot fognak összehozni. Szerintem szórakoztató lett a végeredmény.

 Klo: - Folyt a könnyem, mikor megnéztem! (nevet)

 Dodo: - Őőőőőő... hát igen, ez egy érdekes nap volt! (nevet)

 Nyári fesztivál-fellépések…

 Brigi: - A fesztiválokon sok régi ismerőssel össze szoktunk futni, pacsizunk a haver zenekarokkal, és sok esetben olyanokkal, akikkel máskor nem is találkozunk, úgyhogy mindig csekkoljuk, hogy kikkel leszünk egy nap. Illetve, a hőség jut még eszembe, és, hogy a színpadi sminkem már az első dal után kezd leolvadni... Buli végére meg nincs is már rajtam. (nevet)

 Klo: - Hideg rosé.

 Dodo: - Én most tökre élvezem a klubokat is. (nevet)

 Önálló fővárosi, Barba Negra Trackes buli…

 Brigi: - Szörnyen izgultam és biztos nagyon látszott rajtam. Persze, csak a színpadra lépés előtt. Amikor már kezdés van, akkor el szokott múlni. (nevet)

 Klo: - Hatalmas élmény, rengeteg erő és szeretet, visszaigazolás, hogy van miért csinálni.

 (Az első) hét év…

 Brigi: - Az eddigi leghosszabb kapcsolatom! (nevet) Amit nem cserélnék el és nem változtatnék rajta semmit sem.

 Klo: - Az már eltelt, legyen még legalább kétszer ennyi!

 Dodo: - Kétszer? Négyszer!

 

 - Végezetül, kicsi tekintsünk előre. Az már biztos, hogy február elsején fővárosi lemezbemutató az A38 hajón. Van-e olyan publikus infó ezzel kapcsolatban, ami előzetesként, meghívóként már közzétehető? Illetve, mik szerepelnek a közeljövő tervei között?

 Klo: - A jegyértékesítés már elkezdődött! Ez az egyik legfontosabb publikus információ. (nevet) Nagyon készülünk erre a bulira, szeretnénk igazán odatenni látványban, hangban is. Az biztos, hogy az egész januárunk erről fog szólni (Illetve, már most is erről szól az életünk!) Tavasszal folytatjuk a Tessék! lemezünk bemutatását országszerte, majd pedig következik a nyári fesztiválszezon. Én személy szerint nagyon várom 2019-et és bízom benne, hogy még mozgalmasabb lesz, mint ’18 volt.