Merkel szerint elmaradhat a brit kiválási megállapodás

Az Európai Bizottság fokozza a felkészülést az esetleges „kemény Brexitre”.

Az MTI beszámolója szerint Merkel újságíróknak nyilatkozva elmondta, a Theresa May brit kormányfővel folytatott megbeszélést követően 27-es körben tartott ülésen az uniós vezetők hangsúlyozták, hogy politikai biztosítékokra van szükség a brit kilépést (Brexit) követő, korábban 2020 végéig tervezett átmeneti időszakra vonatkozóan.

„Olyan jövőbeli kapcsolatot akarunk, amelyben mindkét fél szabadon fejlődhet”

 - fogalmazott a kancellár. Elsősorban a kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat emelte ki, de említette a közös vámuniós szabályozást, amellyel elkerülhető lenne az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező vámellenőrzés visszaállítása.

Az Európai Bizottság fokozza a felkészülést az esetleges "kemény Brexitre"

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az ülést lezáró sajtótájékoztatóján kijelentette: az általa irányított testület fokozza a felkészülést az Egyesült Királyság esetleges megállapodás nélküli uniós kiválására, a „kemény Brexitre”, ugyanis számolni kell minden forgatókönyvvel. Tudatta azt is, hogy december 19-én közzétesznek egy dokumentumot a felkészülés szempontjából hasznos információkkal.

Értesülések szerint az ülésen felvetődött egy újabb Brexit-ügyi rendkívüli uniós csúcstalálkozó összehívása január folyamán. Brit források szerint ugyanis a megállapodás elfogadásának január 21-i határideje előtt a brit alsóház elé kerül a Brexit-feltételekről szóló 585 oldalas egyezmény.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)