Újabb ötmilliárd a kukaholdingnak

Ötmilliárd forint „gyorssegélyt” szavazott meg az NHKV Zrt.-nek a kormány. A cég a szemétdíjakat képtelen beszedni, és éves beszámolóját is csak december közepére tudta elkészíteni.

A HVG szúrta ki, hogy a tegnap megjelent Magyar Közlönyben a kormány egy határozattal 5 milliárd forint „gyorssegélyt” szavazott meg a kukaholdingként ismert Nemzeti Hulladékgazdálkodó és Vagyonkezelő Zrt.-nek (NHKV), egész pontosan a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok támogatása jogcímen. A határozat szerint ebből 4 milliárd 660 milliót az MNV Zrt. joggyakorlása alá tartozó társaságok támogatása jogcím terhére, míg 340 milliót az MNV Zrt. ingatlanvásárlásai jogcím terhére vonnak el.

A kukaholding botrányának legfrissebb fejezetéről mi is beszámoltunk: egész december közepéig kellett várni arra, hogy a 2017-es beszámolót leadják, holott a határidő május 31. volt. Sajtóhírek szerint az NHKV összekapott a könyvvizsgálójával.

A szemétszállítási számlázás központosítása valóságos kálvária: először Orbán Viktor kedvenc focicsapata tulajdonosa cégének fizettek ki 700 milliót a számlázó rendszerért, majd az egészet kiszervezték a Díjbeszedő Zrt.-hez, ahol újabb 7,6 milliárd forint közpénzt fizettek ki erre a célra. A kukaholding be nem szedett kintlevősége viszont 2018 nyarára 40 milliárd forintra rúgott.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss