Boldog karácsonyt, magyar dolgozó!

Áder János mától a hatalom elvtelen és cinikus kiszolgálója, semmi egyéb.

És igen, aláírta. Gondolkodás, megfontolás és megfontolásra visszaküldés nélkül. Cinikusan, díszes karácsonyi borítékba csomagolva. Ez az üzenete ma a nemzet egységét jelképező köztársasági elnöknek, Áder Jánosnak a magyar dolgozóknak: nesze melós, boldog karácsonyt, csütörtökön mehetsz vissza dolgozni.

Ugyanakkor - és most minden cinizmus nélkül mondom - Áder János gondolhatja úgy, hogy ez a törvény jó. Hogy nem a magyar melós, alkalmazott kiszolgáltatottságát, kizsákmányolását és önkizsákmányolását jelképezi, hogy nem a multinacionális cégek érdekeinek elvtelen kiszolgálását, a neoliberális elvek gyakorlatba ültetésének egy újabb állomását jelenti ez a törvény. 

Áder János ma nem ezért bukott meg.

Sokkal inkább azért, mert Áder János, a nemzet egységének őrzője nem akarta észrevenni, hogy a rabszolgatörvény ellen több mint egy hete rég látott tiltakozási hullám vette kezdetét. Áder János nem vette észre, hogy a szakszervezetek tetszhalott állapotukból magukhoz térve rég látott akciókba kezdtek, még a sztrájkot is kilátásba helyezve. Áder János nem vette észre, hogy a magyar társadalom túlnyomó többsége nem a harmadik műszakban akar éhbérért dolgozni, hanem emberhez méltó tisztességes bért akar kapni. 

Áder János nem vette észre, hogy a magyar melósnak elege van, nem vette észre, hogy a törvény óriási tiltakozási hullámot szült, Áder János nem tudta, vagy nem akarta látni, hogy a magyar társadalom pattanásig feszült, robbanásközeli állapotban van.

Áder János ezért tökéletesen alkalmatlan a feladatára.

Alkalmatlan és méltatlan. Aki ugyanis képes arra, hogy papírra vesse ezt:

"A munka törvénykönyvének módosítása az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen"

- az nem köztársasági elnöknek való, sokkal inkább gyárigazgatónak. Vagy tulajdonosnak. 

Áder János mától nem a nemzet egységét megtestesítő hivatal vezetője, csupán a Fidesz hatalmának egyik fő támasza.

Áder János karácsonyi üdvözőlapja szebben, tökéletesebben, a maga nemében zseniálisabban már nem is foglalhatta volna össze a Családok évét. 

Boldog karácsonyt, magyar dolgozó!

Csütörtökön a hajnali műszakban találkozunk.