Beer Miklós a kormányról: "talán majd belátják, hogy hosszú távon ez nem működik"

Beer Miklós váci püspök a Népszavának adott interjújában ismét leszögezte, szolidáris a rabszolgatörvény ellen tüntetőkkel, ugyanakkor arra kért mindenkit, ne legyenek erőszakosak. Nincs ok a vandalizmusra.

Hangsúlyozta azt is, nem szállt bele a pártpolitikai csatározásokba. Katolikus püspökként nem is állhat ki egyik párt mellett sem. "Mindig is elutasítottam azt a torz szemléletet, hogy vallásos ember csak jobboldali lehet" - fűzte hozzá.

De nem tudja azt sem elfogadni, hogy némelyik püspöktársa nem volt ennyire visszafogott, amikor a jobboldal mellett kampányolt.

"Ragaszkodnunk kell a pártatlanságunkhoz. Baj van, ha elkötelezzük magunkat valamelyik párt mellett"

- fogalmazott.

A politikára rátérve, elmondta, kívülről úgy látja,

"a kétharmados parlamenti többség nagy veszélyt hordoz magában. Gyakorlatilag nincs ellenzék".

Megkérdezték arról is, hogy a katolikus híveket mennyire foglalkoztatja a mindent átszövő korrupció, a felülről vezérelt közigazgatási bíróságok létrehozása, vagy például a CEU elűzése és az egyetemi autonómia csorbítása.

"Úgy veszem észre, hogy nem nagyon. A migráció kérdése még mindig jobban. A közgondolkodásba az ment át, hogy „nem leszünk bevándorlóország”. Hívő emberként szomorúan látom, mennyire kevesen tekintik követendőnek Ferenc pápát, aki rendszeresen megszólal a menekültek megsegítése érdekében"

- érkezett a kijózanító válasz Beer Miklóstól.

(Címlap- és borítókép: tüntetés a Sándor-palotánál - fotó: Béli Balázs / Alfahír)