"Jó éjszakát, Fidesz, jó reggelt, Magyarország!”

fotó: Béli Balázs / Alfahír

Bármennyire is igyekszik elbagatellizálni a tüntetéseket és a rabszolgatörvényt, december óta rég látott intenzítással tüntetnek a kormány ellen. Ma a szakszervezetek és az ellenzéki pártok részvételével ismét Budapesten lesz tüntetés: délután kettőkor a Hősök terén gyülekező tömeg várhatóan háromnegyed háromkor elindul a Kossuth térre, ahol a szakszervezetek, civil egyesületek és a pártok képviselői mondanak beszédet. Az eseményről tudósítunk, tartsanak velünk!

Kossuth tér - (Bazsó Bálint)

Megszületett az egymás iránti bizalom, amitől olyannyira retteg Orbán Viktor – mondta a liberális párt képviselője Bősz Anett.

„Újraépítjük a demokráciát, ahol egy ilyen rabszolgatörvény nem születhet meg.”

"Demokráciát" - skandálja a tömeg.

Bősz Anett szerint "az illiberális államban csak szétverik a közösségeket, nekünk pedig újra kell építeni azokat."

Hősök tere - (Balogh Gábor)

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője a rendezvény első mc-jeként mutatkozott be, és útnak indította a tömeget az Andrássy úton.

Kossuth tér - (Németh Márton)

Köszönet azoknak, akik eddig is küzdöttek azért, hogy a dolgozóknak visszajöjjön a becsülete – mondta Kordás László, a MASZSZ elnöke.

Ezt az egységet a hó, a szél és a fagy edzette össze, de mi kitartunk.

A kormány es a tőke sarokba szorította a dolgozó magyarokat, napról napra többet vesznek el tőlünk. Nem leszünk rabszolgák! A kormány saját népe helyett az ordas lelkű profithajhászokat választotta. Mivel a kormány nem segít, most meg kell védjük magunkat, pont a kormánnyal szemben – tette hozzá, aztán felsorolta a szakszervezetek 4 pontját.

Kedden személyesen adják át Orbánnak a sztrájk előkészületeiről és a dolgozók követeléseiről szóló dokumentumot.

„5 napja van Orbánnak, hogy tárgyaló delegációt küldjön, ha nem, akkor figyelmeztető sztrájk lesz”

– jelentette ki.

„Munkahelyek állnak le, utakat, hidakat zárnak le, a felelősség a miniszterelnököt terheli. A harchoz mindenkire szükség van” – zárta sorait és arra buzdított, hogy minél többen lepjenek be szakszervezetekbe.

Január 19-en országos demonstráció lesz, minden nagyobb városban egy időpontban.

Kossuth tér - (Nótin Tamás)

Az utolsó felszólaló Karácsony Gergely szerint egy csoda, ami most történik. Szerinte

„a megosztás trükkje többet nem válik be a magyar demokraták ellen.”

Egység van a civilek, szakszervezetek és a pártok között. Arra kért mindenkit h fogja meg a másik kezét és emelje fel. Kívánjanak egy boldog új Magyarországot.

Kossuth tér - (Balogh Gábor)

Földiák András a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke rámutatott, azért lehet mindent megtenni velünk, mert tűrünk, tűrünk és tűrünk.

A közszolgálatban dolgozó százezer ember tizenegy éve nem kapott béremelést.

„Addig fognak mindannyiunkat kizsigerelni, ameddig hagyjuk”

- hangsúlyozta.

Rettenetes ősz van mögöttünk, egymás után érik a csapások a dolgozókat. A közigazgatásban dolgozókat a rabszolgatörvénynél is rosszabb helyzetbe hozták. Átlagosan húsz nappal kell többet dolgozniuk. Magyarországon bevezették a tizenharmadik havi munkát.

„Ezt nem hagyhatjuk, tiltakozzunk Záhonytól Londonig!”

 

Nagyjából 10 percig blokkolták a forgalmat a híd tövében, de utána újra utat nyitottak a rendőrök az autósoknak. A Kossuth tér kiürült, a tüntetésnek vége, folytatás hamarosan. Legközelebb is számíthanak ránk.

Hősök tere - (Sarkadi-Illyés Csaba)

Kossuth tér - (Nótin Tamás)

 

Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom vezetője azt mondja, hogy a gyerekei még itthon vannak de a tanítványai között sokan már nem.

„A kormány rabszolgává tette az emberek.”

Elüldözték a legjobb egyetemünket, utalt a CEU-ra. A rabszolgatörvény sokunknak azt jelenti h itt az ideje megroppantani ezt a bántalmazó rendszert. Ehhez az eszköz az általános sztrájk. Arra hívta fel a figyelmet h mindenki támogassa a szakszervezeteket.

„Fájjon nekik”

- ismételte meg többször is, mert a gyermekeink jövője a tét.

Andrássy út - (Bazsó Bálint)

 "A mai tüntetés elsődleges célja nem az, hogy megbukjon a kormány, hanem hogy a tömeg, ami nemcsak elégedetlen, de kész tenni is az Orbán-kormány ámokfutása ellen, végre megmutassa magát és erőt merítsen egymásból. Úgy gondolom, hogy uralnunk kell az utcát, erőt kell mutatnunk a bennünk bízó embereknek. Nekünk, jobbikosoknak az a felelősségünk a mostani tüntetésen, hogy ne elszenvedői, hanem alakítói legyünk az eseményeknek"

- nyilatkozta Bencsik János, a Jobbik leendő országgyűlési képviselője.

Kossuth tér - (Bazsó Bálint)

Magyarországon zsarnokság van! A rabszolgatörvényben, a szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségben, az egykulcsos adóban, a közmunkában és a segélyben. Az elhelyezés nélküli kilakoltatásban és a kihűléses halálban.

"A zsarnokság ma még túlerőben van, de kicsoda Kósa, Polt, Mészáros Lőrinc az orosz tankokhoz képest?"