"Jó éjszakát, Fidesz, jó reggelt, Magyarország!”

fotó: Béli Balázs / Alfahír

Bármennyire is igyekszik elbagatellizálni a tüntetéseket és a rabszolgatörvényt, december óta rég látott intenzítással tüntetnek a kormány ellen. Ma a szakszervezetek és az ellenzéki pártok részvételével ismét Budapesten lesz tüntetés: délután kettőkor a Hősök terén gyülekező tömeg várhatóan háromnegyed háromkor elindul a Kossuth térre, ahol a szakszervezetek, civil egyesületek és a pártok képviselői mondanak beszédet. Az eseményről tudósítunk, tartsanak velünk!

Kossuth tér - (Nótin Tamás)

 

Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom vezetője azt mondja, hogy a gyerekei még itthon vannak de a tanítványai között sokan már nem.

„A kormány rabszolgává tette az emberek.”

Elüldözték a legjobb egyetemünket, utalt a CEU-ra. A rabszolgatörvény sokunknak azt jelenti h itt az ideje megroppantani ezt a bántalmazó rendszert. Ehhez az eszköz az általános sztrájk. Arra hívta fel a figyelmet h mindenki támogassa a szakszervezeteket.

„Fájjon nekik”

- ismételte meg többször is, mert a gyermekeink jövője a tét.

Andrássy út - (Bazsó Bálint)

 "A mai tüntetés elsődleges célja nem az, hogy megbukjon a kormány, hanem hogy a tömeg, ami nemcsak elégedetlen, de kész tenni is az Orbán-kormány ámokfutása ellen, végre megmutassa magát és erőt merítsen egymásból. Úgy gondolom, hogy uralnunk kell az utcát, erőt kell mutatnunk a bennünk bízó embereknek. Nekünk, jobbikosoknak az a felelősségünk a mostani tüntetésen, hogy ne elszenvedői, hanem alakítói legyünk az eseményeknek"

- nyilatkozta Bencsik János, a Jobbik leendő országgyűlési képviselője.

Kossuth tér - (Bazsó Bálint)

Magyarországon zsarnokság van! A rabszolgatörvényben, a szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségben, az egykulcsos adóban, a közmunkában és a segélyben. Az elhelyezés nélküli kilakoltatásban és a kihűléses halálban.

"A zsarnokság ma még túlerőben van, de kicsoda Kósa, Polt, Mészáros Lőrinc az orosz tankokhoz képest?"

Kossuth tér - (Balogh Gábor)

Benedek Márton, a hazajöttünk túlórázni mozgalom vezetője elmondta:

„egyike vagyok annak a másfélmillió magyarnak, akit ez a rezsim elüldözött. De több százezren haza fogunk jönni, hogy lebontsuk ezt a rendszert. A mozgalomhoz ötezren csatlakoztak már, harmincöt városban szerveztünk tüntetést Reykjaviktól Dzsakartáig, Londontól New Yorkig. Mindenhol elmondtuk, és el fogjuk mondani még sokszor: Orbánnak mennie kell!”

Hősök tere - (Sarkadi-Illyés Csaba)

A fővárosi tüntetés Facebook-oldala szerint ők lesznek az "Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen" szónokai.

Szűcs Tamás (OSZD, PDSz)
László Zoltán (Vasas)
Földiák András (SZEF)
Kordás László (MASZSZ)

Törley Katalin (Tanítanék)
Misetics Bálint és Udvarhelyi Tessza (aktivisták)
Juhász Vera (civil aktivista) 
Benedek Márton (Hazajöttünk Túlórázni Csoport)
Ábrahám Júlia (Mindenki Magyarország Mozgalom)

Molnár Csaba (DK)
Szél Bernadett (Függetlenek)
Jakab Péter (Jobbik)
Csárdi Antal (LMP)
Bősz Anett (Liberálisok)
Donáth Anna (Momentum)
Tóth Bertalan (MSZP)
Karácsony Gergely (Párbeszéd)

A műsor tervezett hossza 45 perc. A Kossuth téren a műsor várhatóan 16 óra körül kezdődik. A találkozó 14 órakor lesz a Hőssök terén, majd következik a vonulás a nemzet főterére.

Andrássy út - (Bazsó Bálint)

A tiltakozó tömeg eleje megérkezett az Operához, de annyian vannak, hogy a végét nem látni.

Kossuth tér - (Nótin Tamás)

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja, Ábrahám Júlia méltatta, hogy ennyien vesznek részt a tüntetéseken, mert szerinte egyre többen érzik az orbáni politika mocsaras bűzét.

"A kormány azt mondja, hogy Magyarország jobban teljesít miközben mi élünk -Bulgáriát leszámítva- a legrosszabbul az Európai Unióban.De elegünk van a megfélemlítésből és kizsigerelésből. Orbán Viktor zsákutcába vezeti ezt az országot vagy hátra, a legsötétebb történelmi korszakba” – mondta.

Szerinte mindenkinek tüntetnie kell, támogatnia az ellenzéki pártokat és a szakszervezeteket.

"Ha közösen lépünk fel, akkor a többség mi vagyunk."

Egy valódi rendszerváltásért kell küzdeni, egy olyan Magyarországért, ahol szívesen élnek ahová szívesen térnek vissza.

Budapest - (Sarkadi-Illyés Csaba)

"Küzdöttünk a parlamentben, az utcán, a Kossuth téren, Áder János rezidenciája előtt és a vidéki városokban. Minden törvényi lehetőséget megragadtunk, hogy a rabszolgatörvényt visszavonassuk"

- közölte Pintér Tamás, miután lesöpörték az asztalról a Jobbik népszavazási kezdeményezését.

Kossuth tér - (Németh Márton)

 

A tömeg még úton van a Parlament elé, de sokan már így is a Kossuth téren gyülekeznek.

Kossuth tér - (Bazsó Bálint)

A pártok blokkját Molnár Csaba (DK) kezdi.

"Tavaly a rabszolgatörvény kovácsolt minket eggyé. De most, amikor sokadik alkalommal állunk itt, fel kell tenni a kérdést: 

Ha Orbán meghátrál, akkor majd csendben hazamegyünk?"

-mondta.

Hozzátette: az elnyomó rendszer ellen küzdünk, egészen addig, amíg meg nem döntjük az elnyomó rezsimet.

Budapest - (Sarkadi-Illyés Csaba)

"Amikor Kövér László kizárt az rabszolgatörvény kapcsán a parlament üléséről, egyértelművé vált számomra, eszköztelen az ellenzék, ha nem jön ki abból a keretből, amit a kormánypártok kigondoltak a számunkra. Nekünk ebből a koordináta-rendszerből ki kell lépnünk, és olyan eszközöket kell felhasználni, együttműködéseket megnyitni, amik korábban talán nem voltak elvárhatók"

- hangsúlyozta Varga László. 

Amíg nem kezdődik a tüntetés, van idő elolvasni az MSZP országgyűlési képviselőjével készített interjúnkat (nem mellesleg Varga László az első szocialista politikus, aki interjút adott az Alfahírnek).