Trükkök sorával akadályozták meg a váci fideszesek, hogy a rabszolgatörvény ellen lehessen szavazni

A váci Fidesz-KDNP képviselői

  • nem mentek el a rendkívüli ülésre,
  • amit rá is szerveztek egy bizottsági ülésre,
  • és volt olyan képviselő aki oda sem ért, már vége volt.

A túlóratörvény módosítása, vagyis a rabszolgatörvény életbelépése ellen önkormányzati szinten próbál tenni az ellenzék azzal, hogy egy olyan határozatot fogadtatnának el a lehető legtöbb településen, ami felszólítja az önkormányzati cégek vezetőit a többlet-túlórák kerülésére.

Szegeden már decemberben megszavazta az ellenzéki többségű képviselőtestület, hogy az önkormányzati cégeknél tilos lesz az eddiginél több túlórát elrendelni, és hétfőn Vácon is ezzel próbálkozott volna meg a Jobbik, sikertelenül. Helyi képviselőjük, Kászonyi Károly az Alfahírnek beszámolt arról, hogyan lehetetlenítette el a szavazást a testület Fidesz-KDNP-s része.

Elmondta, hogy miután benyújtotta a rabszolgatörvényről szóló javaslatot, az önkormányzat kötelező jelleggel, rendkívüli testületi ülésen tárgyalt volna a kérdésről.

Vácon azonban ezt meg sem várták.

A rendkívüli ülést ugyanis szinte azonos időpontra időzítették a Gazdasági-Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság ülésével, emiatt a képviselők nem tudtak időben megjelenni a testületi ülésen.

A jobbikos képviselő tájékoztatása szerint a bizottsági ülés az éves munkarend szerint hétfőn 16 órakor kezdődött, a rendkívüli ülést viszont Fördős Attila fideszes polgármester 17 órára tűzte ki. A bizottságban ülő ellenzéki képviselők pedig nem tudtak átmenni szavazni, ugyanis a bizottság szintén fideszes elnöke, Balkovics Péter nem akart szünetet elrendelni.

Végül az ellenzéki képviselők egy része ennek ellenére is átment a szavazásra, Kászonyi Károly pedig vitába keveredett az elnökkel az eljárás módja miatt. Ezt követően végül mégis szünetet tartott a bizottság,

de már későn.

Kászonyi Károly elmondta, hogy a kormánypárti képviselők el sem mentek a rendkívüli ülésre, ott egyedül a fideszes polgármester várta őket. Így az ülésen azok tudtak megjelenni, akiknek nem kellett a bizottságban is szerepelniük, valamint azok, akik a másik teremből siettek át a szavazásra.

A bizottsági szünetet kiharcoló jobbikos képviselő, maga a javaslat előterjesztője a többiek után fél perccel érkezett az ülésterembe, de a képviselők hiába kérlelték addig a polgármestert, hogy várjon még, Fördős Attila határozatképtelenségre hivatkozva lezárta az ülést, így nem lehetett szavazni a rabszolgatörvény elutasításáról (más kérdés, hogy az ellenzék önmagában nem határozatképes, a Fidesz-KDNP képviselői pedig távol maradtak a szavazástól).

Kászonyi Károly szerint eleve jogszerűségi kérdéseket vet fel az, hogy a munkájukat a törvényeknek megfelelően végző képviselőknek egyszerre két helyen kellene megjelenniük.

A jobbikos képviselő felháborítónak nevezte, hogy a kormánypárti politikusok a parlamentben lezajlott törvénytelen szavazás után Vácon is „adtak egy pofont a törvényeknek”, és „jó nagyot rúgtak” a munkavállalókba.

Lapunknak ugyanakkor jelezte, hogy a rendes testületi ülésre változatlanul be fogják nyújtani a rabszolgatörvény elleni javaslatot, aminek napirendre vételéről jövő hét csütörtökön fog dönteni a testület. Persze látva az eddigi módszereket, aligha lehet kérdéses a kormánypártiak válasza.

(Címlapkép: Béli Balázs/alfahir.hu)

sss
2019. június 25. | 19:33
""
sss
2019. június 25. | 14:28
Balogh István Szilveszter
sss
2019. június 25. | 19:33
""
sss
2019. június 25. | 14:28
Balogh István Szilveszter
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám

Friss

sss
2019. június 25. | 17:59
Az elnök szerint pártja nem dughatja homokba a fejét.
sss
2019. június 25. | 11:28
Tíz- és százmilliós profitot zsebelhetett be a Fidesz-közeliként elkönyvelt zenészek közül Nagy Feró, Ákos és Mága Zoltán is.
sss
2019. június 25. | 11:13
A miniszter szerint a kormánynak nem érdeke az a lejáratás, amit egyébként a kormánymédia indított el.
sss
2019. június 25. | 10:06
A kaszinókoncessziók kiváltságos birtokosai minden eddiginél nagyobb, 4,6 milliárd forintos ajándékot kaptak a kormánytól.