Trükkök sorával akadályozták meg a váci fideszesek, hogy a rabszolgatörvény ellen lehessen szavazni

A váci Fidesz-KDNP képviselői

  • nem mentek el a rendkívüli ülésre,
  • amit rá is szerveztek egy bizottsági ülésre,
  • és volt olyan képviselő aki oda sem ért, már vége volt.

A túlóratörvény módosítása, vagyis a rabszolgatörvény életbelépése ellen önkormányzati szinten próbál tenni az ellenzék azzal, hogy egy olyan határozatot fogadtatnának el a lehető legtöbb településen, ami felszólítja az önkormányzati cégek vezetőit a többlet-túlórák kerülésére.

Szegeden már decemberben megszavazta az ellenzéki többségű képviselőtestület, hogy az önkormányzati cégeknél tilos lesz az eddiginél több túlórát elrendelni, és hétfőn Vácon is ezzel próbálkozott volna meg a Jobbik, sikertelenül. Helyi képviselőjük, Kászonyi Károly az Alfahírnek beszámolt arról, hogyan lehetetlenítette el a szavazást a testület Fidesz-KDNP-s része.

Elmondta, hogy miután benyújtotta a rabszolgatörvényről szóló javaslatot, az önkormányzat kötelező jelleggel, rendkívüli testületi ülésen tárgyalt volna a kérdésről.

Vácon azonban ezt meg sem várták.

A rendkívüli ülést ugyanis szinte azonos időpontra időzítették a Gazdasági-Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság ülésével, emiatt a képviselők nem tudtak időben megjelenni a testületi ülésen.

A jobbikos képviselő tájékoztatása szerint a bizottsági ülés az éves munkarend szerint hétfőn 16 órakor kezdődött, a rendkívüli ülést viszont Fördős Attila fideszes polgármester 17 órára tűzte ki. A bizottságban ülő ellenzéki képviselők pedig nem tudtak átmenni szavazni, ugyanis a bizottság szintén fideszes elnöke, Balkovics Péter nem akart szünetet elrendelni.

Végül az ellenzéki képviselők egy része ennek ellenére is átment a szavazásra, Kászonyi Károly pedig vitába keveredett az elnökkel az eljárás módja miatt. Ezt követően végül mégis szünetet tartott a bizottság,

de már későn.

Kászonyi Károly elmondta, hogy a kormánypárti képviselők el sem mentek a rendkívüli ülésre, ott egyedül a fideszes polgármester várta őket. Így az ülésen azok tudtak megjelenni, akiknek nem kellett a bizottságban is szerepelniük, valamint azok, akik a másik teremből siettek át a szavazásra.

A bizottsági szünetet kiharcoló jobbikos képviselő, maga a javaslat előterjesztője a többiek után fél perccel érkezett az ülésterembe, de a képviselők hiába kérlelték addig a polgármestert, hogy várjon még, Fördős Attila határozatképtelenségre hivatkozva lezárta az ülést, így nem lehetett szavazni a rabszolgatörvény elutasításáról (más kérdés, hogy az ellenzék önmagában nem határozatképes, a Fidesz-KDNP képviselői pedig távol maradtak a szavazástól).

Kászonyi Károly szerint eleve jogszerűségi kérdéseket vet fel az, hogy a munkájukat a törvényeknek megfelelően végző képviselőknek egyszerre két helyen kellene megjelenniük.

A jobbikos képviselő felháborítónak nevezte, hogy a kormánypárti politikusok a parlamentben lezajlott törvénytelen szavazás után Vácon is „adtak egy pofont a törvényeknek”, és „jó nagyot rúgtak” a munkavállalókba.

Lapunknak ugyanakkor jelezte, hogy a rendes testületi ülésre változatlanul be fogják nyújtani a rabszolgatörvény elleni javaslatot, aminek napirendre vételéről jövő hét csütörtökön fog dönteni a testület. Persze látva az eddigi módszereket, aligha lehet kérdéses a kormánypártiak válasza.

(Címlapkép: Béli Balázs/alfahir.hu)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.