Kúria: lehet azt mondani, hogy Matolcsy György közpénzt lopott

Végre.

 
Bukta a személyiségi jogi perét Matolcsy György a legfőbb bírói fórumon is. A döntés értelmében a jegybankelnökről lehet azt mondani, hogy lopott. Matolcsy még 2016-ban perelte be Bárándy Gergelyt, amiért a jegybanki alapítványokkal kapcsolatban lopással vádolta meg.
 
Az elsőfokú bíróság is azzal indokolta a döntést, hogy a szocialista politikus „tényekből levont következtetést”, véleményt fogalmazott meg. Matolcsy fellebbezett, de a másodfokú bíróság is ugyanígy döntött. A jegybankelnök ezután vitte a Kúria elé az ügyet, hogy aztán harmadszorra is kimondják: lehet azt mondani, hogy Matolcsy György közpénzt lopott.
 

A közpénz az közpénz! Elkaszálta az Alkotmánybíróság a botrányos MNB-törvényt

Az Ab megállapította, hogy az MNB alapítványai, illetve többségi tulajdonában álló gazdasági társaságai által kezelt adatok megismerését korlátozó törvényi szabályozás, és visszamenőleges hatályba léptető rendelkezései alaptörvény-ellenesek. Az Ab kiemelte: a jegybank közfeladatot lát el, kizárólag közpénzzel gazdálkodik, ezért az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartozik.

Eszes Ádám