Amerikai katonákat robbantott fel az ISIS Szíriában

Trump szerint már legyőzték az Iszlám Államot.

A támadást elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta a szócsövén, az Aamák hírügynökségen keresztül. A szélsőségesek közölték: egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát.

Az OSDH szerint a város központjában lévő étterem elleni támadásban legalább négy amerikai katona vesztette életét. A nemzetközi koalíció is megerősítette a Twitteren, hogy amerikaiak haltak meg, de nem közölte, hányan. Szemtanúk szerint az étteremben amerikai katonák a helyi kurd-arab milícia tagjaival találkoztak.

A robbantásnak kilenc civil halálos áldozata van, a többi halott a koalíciós katonákat kísérő helyi kurd-arab milícia tagja volt. Tíz civil és egy koalíciós katona sebesült meg a támadásban, többek állapota válságos, ezért félő, hogy a halottak száma növekedni fog. Recep Tayyip Erdoğan török elnök egy ankarai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a rendelkezésére álló információk szerint öt amerikai katona halt meg, és összesen húszan vesztették életüket a merényletben.

Az OSDH megjegyezte, hogy a támadás helyszínének a környéken orosz katonai rendészek is járőröznek.

Kivonulás

Ez volt az első alkalom, hogy öngyilkos merényletet követtek el a nemzetközi koalíció ellen, és az első robbantásos támadás azóta, hogy Washington december végén bejelentette: kivonja csapatait Szíriából. Trump akkor arról beszélt, hogy már legyőzték az Iszlám Államot, kíváncsian várjuk, hogy milyen hatást gyakorol a véleményére ez a mostani támadás. Mindenesetre Mike Pence alelnök már bejelentette, hogy kitartanak a csapatkivonás mellett ezután is.