Gruevszki megszólalt: „valaki eltervezte, hogy a börtönben kiiktat”

A politikus most először adott interjút, mióta elhagyta Macedóniát.

A politikus most először adott interjút, mióta elhagyta Macedóniát. Azt mondta: eredeti szándéka az volt, hogy börtönbe vonul, és letölti büntetését, annak ellenére, hogy "jogalap nélküli, idióta ítéletet" hoztak ellene. A politikust hivatali visszaélés miatt két év börtönre ítélték.

"Aztán olyan információ birtokába jutottam, miszerint valaki eltervezte, hogy a börtönben kiiktat engem. Ezért meggondoltam magam"

 - magyarázta a politikus az interjúban. Azt is elmondta, hogy értesülése olyasvalakitől származott, aki jól ismeri a börtönben zajló dolgokat.

"Nem nevezhetem meg, hogy ki áll emögött a cselszövés mögött, mert egyelőre nem tudom bizonyítani, de ez után úgy döntöttem, hogy elhagyom Macedóniát"

 - fejtette ki Nikola Gruevszki.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt miniszterelnök. Azért ítélték el, mert közpénzből páncélozott Mercedest vásároltatott magának 600 ezer euróért (kb. 190 millió forint). Emellett még öt ügyben folyik ellene eljárás hazájában. Szökése után nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Tavaly novemberben kért és kapott menekültstátust Magyarországon. (MTI)

(Fotó: MTI)

Macedón külügyminiszter: Nikola Gruevszki élete soha nem volt veszélyben

A macedón diplomácia vezetője úgy fogalmazott: irónia és paradoxon, hogy egy európai uniós ország védelmet nyújt egy elítéltnek, mivel kormányzása alatt az Európai Bizottság "fogva tartott államnak" nevezte Macedóniát. Mint ismert, a magyar kormány és diplomácia hathatós közreműködésével mentették ki a jogerősen elítélt korrupt és oroszbarát politikust.