Kocsis Máté úgy kért bocsánatot a kormánypárti újságíróktól, hogy leleplezte őket: mind propagandisták

A Fidesz frakcióvezetőjének bocsánatkérő levele felér egy kínos beismeréssel.

A Fidesz frakcióvezetője a médiaalapítványba parancsolt szerkesztőségeknek küldött levelében „méltánytalannak és valótlannak” nevezte Varga István kijelentéseit, majd úgy fogalmazott:

„Méltánytalan, mert Önök azok, akikre a mindennapokban és a leghangosabb politikai csatákban is mindig számíthatunk. Önök azok, akik lehetőséget adnak számunkra, hogy a nyilvánosság előtt elmondhassuk, amit a világról, hazánk ügyeiről gondolunk, és Önök azok, akik - ha kritikusan is - mellettünk állnak, amikor hibázunk.”

Kritikát éppenséggel Varga István fogalmazott meg, de ő gyorsan körön kívül találta magát ezután. A behir.hu-nak adott interjújában arról beszélt, azt kellene elérni, hogy pár év múlva elmondhassák,

„kialakult egy keresztény nemzeti konzervatív újságírás, és a másik oldalon is elolvassák a mi újságjainkat és megnézik az internetes portáljainkat”.

Varga hozzátette: jelen pillanatban nincs a konzervatív oldalnak komoly újságja, újra kell indítani a Magyar Nemzetet, hogy pár év alatt felépüljön ott egy jó gárda. Vélhetően azonban azzal verte ki leginkább a biztosítékot, hogy azt mondta:

„igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok.”

Néhány órával később, hogy a magyar sajtóban mindenhol lehozták a behir.hu-nak adott interjújának ezen részleteit, az MTI-ben egy közlemény jelent meg, amelyben bejelentette lemondását a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány éléről. Ennyit a kritikáról...

Kocsis Máté levele ugyanakkor azt is helyretette, hogy pontosan mit is akarnak elérni a médiaalapítvány sajtótermékeivel: alátámasztani és közvetíteni a kormány üzeneteit. Ezt nevezik propagandának. És mit mondott Varga?

Azt fejtegette: nem azt szeretné látni, hogy „Magyarország felett felhőtlen az ég”, hogy „minden szép és jó, és mindenki jól szerepelt, és a kormánynak csak hibátlan döntései vannak.

Ez nem propaganda, ez nem sajtó, ez valami egészen más. Na, ebben kéne változtatni.”

Hétfőn a lemondásával bebizonyosodott, hogy erre esélye sem lett volna.

Kocsis Máté, aki szerint Varga tényleg sok Népszavát, Indexet, illetve Magyar Narancsot olvashat, és „talán így ivódott bele a »odaátiak« oktalan felsőbbrendűség-kultusza”, egykori fideszes politikustársát is kiátkozva azt írta:

„Mindemellett valótlan, és ezáltal sértő is Varga István állítása, mert az igényesség és az intellektuális fölény már akkor is az Önöké volt, amikor létszámukban messze elmaradtak a posztkommunista és liberális kollégáiktól. Használva Varga úr erőltetett »ideát-odaát« logikáját, ideát mind a »régi nagy öregek«, mind az új generáció tagjai döntő többségükben tanultabb, műveltebb, ha úgy tetszik igényesebb újságírók, mint odaát. Az önök értékalapúságáról már nem is beszélve, amely a nemzeti oldal számára folyamatosan zsinórmértéket, támaszt jelent.”

Most már csak az a kérdés, hogy Kocsis Máté hogyan értékeli Ballai Attila, az újrainduló Magyar Nemzet főszerkesztőjének kijelentéseit. Az Azonnali érdeklődésére Ballai - némileg Varga gondolataira rímelve - azt mondta: mindenképpen embereknek és olvasóknak, nem pedig szavazóknak fogják írni a lapot, és nem is az emberek felének vagy kétharmadának írnának, hanem

„mindenkinek, akinek nem célja a békétlenség”.

Hozzátette: szeretné visszahozni a Magyar Nemzetre korábban jellemző „mértéktartást, józan hangot, eleganciát, emelkedettséget”, mivel szerinte ez a józan mértéktartás mára teljesen eltűnt a közéletből, a közbeszédből, és nagy rá az igény, hogy visszajöjjön. Ballát arról is faggatták, fog-e vajon engedni a külső politika befolyásoknak

„Ilyet nem mondok, hogy külső befolyásnak nem engedek, hiszen az életünk arról szól, hogy azoknak engedünk. Várom ezeknek a külső befolyásoknak a tartalmát, a mennyiségét, a minőségét, nem feltétlenül a politikából, hanem az életből, aztán majd meglátjuk. Ostobaság lenne azt mondani, hogy bezárkózunk! Nyilván fogunk engedni külső hatásoknak, csak szelektálni kell közülük”

- mondta az Azonnalinak. Azt is leszögezte: neki mindenképpen a szakmaiság lesz az első szempontja. Gyorsan ki fog derülni, hogy mennyire vagy mit engednek majd meg neki. Ne legyenek kétségeink...

(Fotó: Máthé Zoltán/MTI)