Rengeteg kedvezményt ígér Orbán a családoknak, a főállású anyaság nincs köztük

Migránsok helyett jöjjenek a gazdag gyerekek.

Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjén megpróbálta visszaidézni azokat az időket, mikor az emberek úgy érezték, hogy gyermeküknek már jobb életük lesz, mint nekik volt. Pedig a valóság nem ezt mutatja. Míg a miniszterelnök a kiszámíthatóságról beszélt, addig több mint félmillió külföldre vándorolt magyar mutatja, hogy a rendszer kiszámíthatatlan, a helyzet pedig kilátástalan.

A miniszterelnök szerint, mivel a magyarok egyre tovább élnek, így egy ma született magyar gyermek jó eséllyel meg fogja érni a 22. századot. Azért pedig, hogy minél több magyar gyermek jöjjön a világra, és olyan családban, ahol a szülők a gyerekeikért és nem a gyerekeikből élnek, a miniszterelnök hét programpontos családtámogatási intézkedést jelentett be.

„Az nincs ugyanis sehol megírva, hogy a magyaroknak márpedig lenniük kell a világon”

- mondta a Fidesz elnöke, aki szerint lehet azon vitatkozni, hogy azért van-e kevés gyerek, mert az emberek megváltoztak, vagy azért mert a környezetük fogja vissza őket. A kormány a környezeti tényezőkön tud változtatni, ezért mérte fel az elmúlt hónapokban az emberek véleményét a családokról szóló nemzeti konzultáción, amit 1 millió 350 ezren küldtek vissza, akiknek 80 százaléka egyetértett a kormányzati irányvonallal.

A 7 pontos családvédelmi akcióterv szerint

  1. A 40 év alatti házas nők 10 millió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesülhetnek, aminek a törlesztését az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggeszthetik, a második gyermek érkezésekor szintén 3 évre felfüggesztésre kerül és a kölcsön harmadát nem kell visszafizetni. A harmadik gyermek érkezésekor pedig a kölcsön fennmaradó részét teljes egészében elengedik.
  2. Bővítik a CSOK-hitelkonstrukciót. Kettő és afeletti gyermekvállalás esetén a CSOK a használt ingatlanokra is kiterjesztésre kerül. A falusiaknak pár hét múlva testreszabott támogatást jelentenek be. Ezzel a két gyermeket vállaló családok 22 millió, a három gyermeket vállalók pedig 35 millió forintos támogatáshoz juthatnak.
  3. Mostantól a második gyermekek után egymillió, a harmadik gyermek után négymillió, minden további gyermek születése után pedig 1-1 millió forintot vállal át az állam a családok jelzálog-hiteléből.
  4. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.
  5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját, aminek keretében a három vagy több gyermeket vállalók 7 személyes autóvásárlás esetén 2,5 millió vissza nem térítendő támogatást kapnak.
  6. A miniszterelnök teljes bölcsődei ellátást is ígért 2022-re. Év végéig 10 ezerrel növelik a férőhelyek számát, majd 2020-ban további 5 ezerrel, 2021-ben pedig további 6 ezerrel.
  7. Végül bevezetik a nagyszülői GYED-et, amivel ha a családok úgy döntenek, akkor a nagyszülők maradhatnak otthon az unokákkal a szülők helyett.

Furcsa módon a csomagban nem szerepelt a főállású anyaság intézménye, ami a családokról szóló konzultációban is helyet kapott, valamint a Jobbik a múlt héten nyújtotta be erre vonatkozó javaslatcsomagát.

A javaslat benyújtója, a jobbikos Hegedűs Lórántné szerint minden olyan intézkedés, ami csak egy magyar gyermek világra jöttét segíti támogatandó.

A demográfiai katasztrófa olyan nemzeti sorskérdés, amelyben treuga Dei-t kell hirdetni.

Azaz minden jószándékú kezdeményezést felelősen meg kell vizsgálni és a közélet összes szereplőjének párbeszédre kell törekedni. A Jobbik azért javasolta a főállású anyaság intézményét, mert az meglátásuk szerint - szigorú feltételek mellett - de valódi segítséget nyújthat mindazon szülők számára, akik "életpályamodellként" vállalják a gyermeknevelést.

"Sajnálatos, hogy ez nem került bele a miniszterelnöki évértékelőbe, mert szerintünk a 10 millió forintos kölcsön (ami a 3. gyermek születése után már vissza nem térítendővé válik) jelen formájában sem a jogok, sem a vállalt kötelezettségek tekintetében nem valós alternatívája a főállású anyaság intézményének."