A finnek nem tudják megakadályozni, hogy hazatérjenek a terroristák

Finnország nem tagadhatja meg a beutazást olyan személyektől, akik finn útlevéllel rendelkeznek, még ha azok az Iszlám Állam dzsihadistái is - közölte az észak-európai ország belügyminisztériuma szerdán.

"A törvény nem akadályoz egy finn állampolgárt abban, hogy visszatérjen Finnországba"

- mondta Tarja Mankkinen, a belügyminisztérium radikalizmussal foglalkozó szakértője a Yle finn rádiónak.

A Szíriában elkövetett bűncselekmények nem változtatnak a törvényen, egy jogállam ugyanis nem tud csak úgy hontalanná tenni valakit - fogalmazott Mankkinen.

Juha Sipila finn kormányfő és Timo Soini külügyminiszter viszont korábban már jelezte, hogy egyáltalán nem áll szándékukban engedélyezni az iszlamisták hazatérését.

A finn hírszerzés nyilvános adatai szerint mintegy 80 finn állampolgár utazott a szíriai és iraki konfliktusövezetekbe.

Nem akarják eltartani a nyugatiakat

A Szíria északi részét ellenőrző kurd hatóságok fegyveres szervezetei számos dzsihadistát fogtak el családostul az utóbbi hetekben. Az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet szóvivője a minap közölte, hogy Észak-Szíriában nincsenek meg a feltételei a szélsőségesek elleni eljárások lefolytatásának, ezért a kurdok

felszólították a dzsihadisták származási országait, hogy fogadják vissza állampolgáraikat.

Donald Trump amerikai elnök a hétvégén azzal fenyegetőzött, hogy a szélsőségeseket elengedik, ha származási országuk nem fogadja vissza őket. Trump hétvégi Twitter-üzenetében felszólította Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azt a több mint 800 dzsihadistát, akiket Szíriában fogtak el.

Az amerikai elnök jelezte, hogy elutasító válasz esetén szabadon engedik a szélsőségeseket.

Persze ezt nem teszik meg. A kurdok ugyanis ezt követően leszögezték, hogy nem engedik szabadon az Iszlám Állam külföldi dzsihadistáit, de hazájuknak felelősséget kell vállalnia értük. Szűk családjukkal együtt összesen 3000 főről van szó, de számuk napról napra nő.

A brit belügyminisztérium nemrég megvonta a brit állampolgárságot egy fiatal nőtől, aki négy éve, még gyermekként két barátnőjével Szíriába utazott, és ott csatlakozott az Iszlám Államhoz, majd most vissza akart térni.