Letöltendőt kapott Kocsis István, az MVM korábbi vezére

10 év, egymásnak ellentmondó ítéletek.

Öt év letöltendő börtönre ítélte Kocsis Istvánt, az MVM Magyar Villamos Művek 2005-2008 közötti vezérigazgatóját az állami energiacsoport milliárdjait érintő hűtlen kezelés és sikkasztás tárgyában a másodszorra megismételt bírósági eljárás során a Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa. Akkori tanácsadóját, Szász Andrást 3 év börtönre ítélték - számolt be róla a Népszava.

Nem jártak jól a többiek sem: Varga-Sabján László egykori MVM-menedzsert 2 év börtönt kapott, 3 évre felfüggesztve. Kocsis István feleségét a tanács orgazdaságban és pénzmosásban is érintettnek találta, és fenntartotta az első fokú bíróság által rá kiszabott, két év felfüggesztett börtönt. Emellett Kocsis Istvánnak és Szász Andrásnak különböző jogcímeken „15 napon belül” több millió eurót is meg kell téríteniük az MVM számára.

Jellemző, hogy az egy évtizede zajló eljárásban négy évvel ezelőtt első fokon mindenkit felmentettek, majd egy évvel ezelőtt másodfokon sem találták bűnösnek Kocsis Istvánt, és a megismételt másodfok mondta most ki a börtönbüntetést.

A vádlottak tagadnak mindent, az ügy a Kúrián folytatódik.

A vád szerint különböző, leginkább offshore-cégekkel kötött kamuszerződések révén mintegy 15 milliárd forintot emeltek ki az MVM-ből, igaz, azóta ebből 12 milliárd megtérült.