26 ezer orvos és ápoló hiányzik a magyar egészségügyből

Rengeteg.

A Világgazdaság a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökét kérdezte az MNB versenyképességi programjának egészségügyet érintő fejezetéről.

Balogh Zoltán szerint

"Legalább huszonhatezer olyan munkavállaló hiányzik az alapellátásból, a járó- és fekvőbeteg-ellátásból, akivel kiegyensúlyozottabb egészségügyi rendszert lehetne biztosítani. A szakdolgozóhiány még jelentősebb, mint az orvoshiány,"

Balogh hozzátette, hogy Magyarországon a teljes egészségügyi ellátásra vetítve egy orvosra három szakdolgozó jut, az uniós átlag négy, Hollandiában viszont hat szakápoló van az orvos mellett, az Egyesült Királyságban kilenc. Azt is leszögezte, hogy az egészségügyben dolgozók bére nem csak az uniós átlagtól, hanem a V4-országok szintjétől is le van maradva.

Nem lesz utánpótlása az egészségügyben dolgozóknak?

2020-ig 1500 orvos és gyógyszerész mehet nyugdíjba, de már most is orvoshiánnyal küzd az ország, fokozhatja a problémát, hogy az orvosi egyetemen van olyan képzési terület, ahol kétharmados a lemorzsolódás aránya. A 2010-11-es tanévben beiratkozók egyharmada nem fejezte be az egyetemet. Dentálhigiénikus alapképzésen a lemorzsolódási arány 67 százalék, mentőtiszt, ápolás, betegellátás szakokon 40 százalék.

(Fotó: Béli Balázs / alfahir.hu)