Egykori kamupártos cigánypolitikus tüntetett a Jobbik ellen

A Jobbik kizárását szeretnék a parlamentből.

Amit érdemes tudni Rafael Gyuláról és volt pártjáról: az EU-ROM már 2014-ben is megpróbálkozott az Országház bevételével. Ennek a heroikus kísérletnek akkor egy 19 milliós bírság lett a vége, amelyet azért szabtak ki rájuk, mert több száz ajánlóívvel nem tudtak elszámolni.

Nem övezte nagy érdeklődés a Mindent a Cigányokért Fórum tüntetését. A demonstráció a kormánymédia hírérzékenységét sem érte el, a Hír Tv-t leszámítva. A tiltakozáson a szervezet elnöke úgy fogalmazott, hogy

mi úgy látjuk, hogy nagyon fontos, hogy felemeljük a hangunkat, hogy Magyarországon ne legyen ez a náci ideológia, azaz eszme, ami teljes a cigányságot mértékben sárba tapossa.

A Mindent a Cigányokért Fórum elnöke, Rafael Gyula korábban a Magyarországi Cigányszervezetek Országos Fórumának (MCF) elnökhelyettese volt. A szervezet élén ekkor a romaügyi biztos, Farkas Flórián által kinevezett Balogh János volt, akit az MCF jogszabályba nem illő vezetése miatt eltávolítottak. Ezután az elnökké előlépő Rafael Gyula jelezte, hogy leülne tárgyalni Farkas Flóriánnal egy közös választási szövetség reményében. Ebből azonban semmi nem lett. Végül a 2018-as választáson elinduló Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt (EU-ROM) szóvivője lett.

Tavaly ismét nekifutottak a küzdelemnek, és ezúttal országos listát is sikerült állítaniuk. Igaz, az Átlátszó róluk is kiderítette, hogy több olyan személy aláírása is szerepelt, akiről kiderül, hogy soha nem írta alá az ajánlóívüket.

A kampány során a párt több mint 100 millió forintos állami támogatást kapott, amelyért cserébe 0,02 százalékot ért el az EU-ROM az országgyűlési választáson. Tavaly októberben Rafael Gyula úgy nyilatkozott, hogy az egész összeget elköltötték, és nem tudja, hogyan rendezik a tartozást.

Visszatérve a szombati tüntetésre, mindezek után Rafael Gyula bejelentette, hogy tiltakozó petíciót adnak át az Országgyűlés elnökének, hogy rasszista ideológiájú párt (értsd: Jobbik) ne lehessen tagja a Parlamentnek, emellett Sneider Tamást mondassák le az Országgyűlés alelnöki tisztségéről és parlamenti mandátumáról.