A HM cége 8 milliárdért vett helikoptereket, majd eladta a rendőröknek 14 milliárdért

EC135P2+ helikopter
EC135P2+ helikopter

Mindjárt megmutatjuk, hogyan, csak előtte az előzmények. Csütörtökön számolt be arról a hvg.hu, hogy haszonkölcsön szerződés keretében 9 helikoptert (EC135P2+) kapnak a magyar légimentők (vagyis a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. nevű állami cég); az egyébként használt légijárműveket a Honvédelmi Minisztérium (HM) cége, a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI) vásárolta meg Norvégiában.

A portál cikkéből kiderült, hogy a helikopterek nem kerülnek a légimentők tulajdonába, de nem is kell fizetniük a használatukért, ugyanakkor a Belügyminisztériumnak (BM) nem állt módjában részletesebb tájékoztatást adni a szerződésről. De arról sem árultak el további információt, hogy a gépek karbantartását ki fogja majd ellátni - az eddig bérelt helikoptereket az osztrák tulajdonos javította.

A nyilvános adatok szerint a kormány 2018. április 20-án csoportosított át a költségvetésben 13,2 milliárd forintot a BM "Rendőrség" fejezetébe, majd a rendőrség április 27-ével adásvételi szerződést kötött a HM EI-vel 9 darab helikopter felszereléssel együtt történő beszerzésére 14,2 milliárd forint értékben. 

Ez a szerződés a rendőrség honlapján található tájékoztatás szerint 2021. április végéig él, szóval lehetséges, hogy az árban a gépek üzemben tartása is benne van erre az időszakra - vélekedett a hvg.hu.

Viszont egészen más a sztori, ha a honvédelmi tárca szemszögéből vizsgáljuk a történetet. Demeter Márta még február 27-én és március 1-én fordult a HM EI-hez közérdekű adatigénylésekkel a helikopter vásárlások kapcsán. A leányvállalat március 14-ei keltezéssel válaszolt az LMP társelnökének, EP-képviselőjelöltjének. 

Ebben a HM EI rögzíti, hogy a 2018. augusztus 14-én írta alá a cég a norvégokkal az adásvételi szerződést a 9 helikopterre. Mint írták,

"a gépek az országos szintű légimentő szolgálati feladatok ellátása céljából kerültek megvásárlásra és összesen 28.724.240 USA dollárba kerültek".

Ez mai árfolyamon (286,14 Ft) viszont csak 8.219.154.033,6 (azaz 8 milliárd) forint, szemben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által kifizetett 14,2 milliárddal.

Az adásvételi szerződést megelőző nyílt közbeszerzési eljárásra felmentést kapott az ORFK az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságától. Demeter Márta rákérdezett a döntés hátterére is, azonban

"a helikopterek beszerzésével kapcsolatos, döntést megalapozó tárgyalásokra vonatkozó adatok a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak"

- a HM EI az Infotv-re hivatkozva állt el az országgyűlési képviselő tájékoztatásától.

Demeter Márta az Alfahír érdeklődésére érthetetlennek nevezte, hogy mi szükség volt egy közvetítőre, a HM EI-re, ebben a közbeszerzésben. Az LMP-s politikus hangsúlyozta, ennek kiderítése céljából újabb adatigénylésekkel és kérdésekkel fordul az illetékes minisztériumokhoz.

Egyébként az HM EI tájékoztatása szerint nem terveznek több helikoptert beszerezni. Persze, úgysem biztos, hogy tudnánk róla.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám

Friss

A klub utánpótlása is tele van ukrán játékosokkal.
Részletesen tájékoztatta a közvéleményt a koronavírus körüli helyzetről Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.