Marad a 40 milliós bírság a szcientológusoknak, amiért jogellenesen kezeltek adatokat

Fotó: Szcientológiai Egyház

Elutasította Fővárosi Törvényszék a Magyarországi Szcientológiai Egyház keresetét, amelyet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 40 millió forintos bírsága ellen nyújtottak be. 

A NAIH közleménye alapján a bíróság március 22-i ítéletében döntött a határozatukról szóló kereset elutasítása ellen. A Fővárosi Törvényszék kiemelte, hogy

minden személynek és szervezetnek kötelezettsége, hogy tiszteletben tartsa a személyes adatok védelmével kapcsolatos uniós és hazai jogi szabályokat, és ez alól a vallási szervezetek sem mentesülnek. 

Az MTI szerint a Magyarországi Szcientológia Egyház válaszként kiadott közleményében azt írták, hogy nem értenek egyet a Fővárosi Törvényszék ítéletével, és felülvizsgálatért folyamodnak. Közlésük szerint több száz oldalnyi jogi érvelést és bizonyítékot adtak be, amelyek bemutatták a NAIH részéről történt eljárási hibákat és jogsértéseket.

Ismét rendőrök lepték el a Szcientológia Egyház székházának kijáratait | Alfahír

Az autós kijáratot is elállja egy rendőrségi jármű, ezért ott sem lehetséges a ki- és behajtás.A helyszínen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal alkalmazottjai is jelen vannak.Mint ismert, tavaly októberben szintén rendőrautókkal és kordonokkal zárták le a Szcientológia Egyház budapesti, XIII. kerületi központja melletti útszakaszt.

A NAIH a szcientológiai egyháznál tartott házkutatáson rengeteg olyan dossziét talált, amelyek a hívek magánéletéről, szexuális tevékenységéről szóló, bizalmas információkkal voltak tele. Olyan harmadik személyekről is szerepeltek benne adatok, akik nem voltak tagjai a szcientológia egyháznak. Az adatvédelmi hatóság emiatt büntette összesen 40 millió forintra az egyházat és annak központi szervezetét.