"Sorsdöntő választás lesz május 26-án"

"Sorsdöntő választás lesz május 26-án"

Közös sajtótájékoztatót tartott a Jobbik és a Momentum a képviselői irodaház előtt. A két ellenzéki centrumpárt EP-listavezetői, Gyöngyösi Márton és Cseh Katalin az elmúlt hónapban 3 nagy európai városban (London, München és Bécs) is fórumot tartott az LMP-vel együtt.

A Momentum listavezetője, Cseh Katalin szerint Magyarország kivándorló országgá vált, miután már több mint félmillió magyar hagyta el hazánkat, akik nem kalandvágyból költöztek el, hanem kényszerből.

A képviselőjelölt kiemelte, hogy

már a londoni szavazás eredménye is mutatja, hogy ezek az emberek azért mentek ki, mert nincsenek megelégedve a Fidesz kormányzásával, hiszen alig 10%-ot ért csak el a kormány a városban, míg a Jobbik, Momentum és a LMP hármas kétharmadot szerzett volna.

Cseh Katalin szerint éppen ezért nem érdeke a kormánynak, hogy a kárpát-medencei, de határon túli magyarsághoz hasonlóan, engedélyezzék számukra a levélben szavazást.

A Jobbik listavezetője, Gyöngyösi Márton úgy fogalmazott, hogy

május 26-án egy sorsdöntő választás lesz, ugyanis most az a tét, hogy közösen megengedjük-e a kormánynak, hogy Magyarországot kivezesse az Európai Unióból, elszigetelje Magyarországot az európai államok közösségében, és Magyarországot egy leszakadó, elszegényedő országgá züllessze."

A Jobbik képviselője hozzátette, hogy most fog eldőlni, hogy milyen formát fog ölteni a jövőben az Európai unió.

„Az unió reformjáról értelmes, színvonalas vitára van szükség, nem arra, hogy az Orbán Viktor által is szervezett körök lebontsák a közösséget

– tette hozzá Gyöngyösi.

Gyöngyösi Márton kiemelte, hogy a migráció egy valóban fontos kérdés, de Orbán Viktor több mint 86 ezer migránst engedett be a KSH adatai szerint ebbe az országba. A Jobbik szerint hiába húzták fel a határkerítést, mert ezzel szemben ma Magyarország egy átjáróház.

Másik fontos témaként szintén az elvándorlás problémáját jelölte meg. Gyöngyösi emlékeztetett, hogy korábban a Jobbik elindította ennek érdekében a Béruniós kezdeményezését. Ugyanis a bérek felzárkóztatásával lehet csak itthon tartani a fiatalokat.

.

 

Cseh Katalin az Alfahír azon kérdésére, mely szerint mit lehet tenni a szlovák himnusztörvénnyel szemben EP-képviselőként, úgy fogalmazott, hogy

Orbán Viktor szeret büszkélkedni a V4-kel, hogy milyen jól megtudják védeni a határon túli magyarok érdekeit. Ami egy óriási hazugság, mert a magyar kormány többször is bebizonyította, hogy nem képes fontos ügyekben képviselni a határon túli magyarságot.

Hozzátette, hogy ez a nyelvtörvény is gond nélkül átment a felvidéki magyar képviselők hozzájárulásával.

Gyöngyösi Márton szerint gyalázat, hogy ez a törvény minden különösebb szankció nélkül egyáltalán megvitatásra kerülhetett a szlovák országgyűlés előtt, ugyanis ez a törvény az egész felvidéki magyarságot kollektíven diszkriminálja.

„Fontos, hogy az európai parlamentben képviseljük azt az álláspontot, hogy nem csak egyéni, hanem kollektív jogok is léteznek. Minden nemzetiségnek joga van a saját nyelvéhez."

A Jobbik képviselője leszögezte, hogy pártja programjának alapját kövezi a határon túli magyarság autonómia törekvései, az európai példák és modellek mentén.

Az Európai Unió lehetséges jövőjét firtató kérdésünkre úgy válaszolt Gyöngyösi, hogy eléggé lesarkított dolog arról beszélni, hogy Brüsszel számára az Európai Egyesült Államok vagy az erősebb nemzetállamok jelentének-e a megoldást.

Kiemelte, hogy az Európai Unió jövőjét illetően az a fontos, hogy a jövőben felmerülő kérdésekre, hogyan tudunk választ adni.

„Olyan kérdéseket kell feltenni a jövőben, hogy az EU-nak a globális gazdasági versenyben hol van a helye, vagy hogyan lehetne eltörölni a szociális különbségeket Európában, de az sem elhanyagolható kérdés, hogy Brüsszel a migrációs problémát nemzetállami vagy összeurópai szinten próbálja meg kezelni.”

A Momentum listavezetője szerint egy erős és egységes Európa a megoldás, amely gátat szab a populizmus előre törésének.

„Egy olyan Európára van szükség, amely megtudja védeni Európát mind a külső, mind a belső kihívásoktól.”

Cseh Katalin hangsúlyozta, hogy egy olyan Európa kell, amely ellenőrzi, hogy mire ad pénzt a tagállamoknak és nem hagyja, hogy az általa adott forrásokból ellene kampányoljanak.

"A magyar ember szabadnak született, nem szereti, ha Kádár Jánosok és Orbán Viktorok telepszenek a nyakára"

Május 4-én és 5-én Münchenben, illetve Bécsben folytatódott a XXI. századi pártok vitasorozata, melynek első állomása Londonban volt, még április 8-án. A Jobbik részéről Gyöngyösi Márton, a Momentumtól Cseh Katalin, az LMP-től Németországban Demeter Márta, Ausztriában pedig Vágó Gábor vett részt a kerekasztal-beszélgetéseken.