Gyöngyösi üzent Webernek: Orbán nem fog visszaállni a sorba

„Gondolta volna egy éve, amikor a kormányközeli oligarcha által birtokolt Figyelő című hetilapban adott interjújában dicsérte Orbán Viktort, hogy eljöhet az idő, amikor Ön is egy lejárató rágalomkampány áldozatává válik?” - teszi fel a kérdést a Facebook-oldalán megjelent nyílt levelében Gyöngyösi Márton arra utalva, hogy a kormánypárti sajtó paparazzit küldött Manfred Weberre, illetve lejárató cikkeket jelentetett meg róla.

Gyöngyösi Márton szerint, ha az Európai Néppárt csúcsjelöltje tudta, hogy a magyar kormány hogyan próbálja ellenfeleit rágalmakkal és álhírekkel lejáratni, de azt hitte, német emberként ez nem érheti el, akkor tévedett.

„Ha pedig nem tudta, akkor most meg fogja ismerni, hogy milyen érzés egy autoriter vezető célkeresztjébe kerülni. Ha ez nem kerül az Ön politikai karrierjébe, akkor Ön győzött. De erre az Ön helyében én nem vennék mérget”

- fogalmaz a Jobbik EP-listavezetője.

Ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet: Manfred Webernek európai politikusként még mindig maradt a kezében eszköz azzal szemben, hogy

„végignézze, hogy épül ki Európa szívében egy egypárti rendszer, amelyben Ön egy közellenség.”

Gyöngyösi Márton szerint ehhez az kell, hogy az Európai Néppárt csúcsjelöltje és kollégái is valóban az európai értékeket tartsák szem előtt.

„Értjük mi itt Magyarországon, hogy Orbán Viktor igen kezes a német ipari lobbival szemben, és ez nagy gazdasági előnyökkel kecsegtet. Én azonban attól tartok, hogy bár fontos a gazdaság, mégis nehezen lesz sikeres egy olyan Európa, amely a gazdasági érdekeket az értékek elé helyezi. Ezt pedig, attól tartok, hogy hamarosan Ön is meg fogja tanulni a saját példáján”

- figyelmeztet a jobbikos politikus.

Meggyőződése, hogy Orbán Viktor a május 26-i európai parlamenti választás után sem áll majd vissza az Európai Néppárt által kívánatosnak tartott sorba, és egy újabb, minden eddiginél durvább unióellenes kampányba fog kezdeni, csak immár nem Jean-Claude Juncker, hanem Manfred Weber lesz a célpontban.

„A házához küldött paparazzik az első lépcsőfok, de elhiheti, lehet ennél keményebb is. Mi már megtapasztaltuk, és ha Ön továbbra is egérutakat ad a Fidesznek, ahogy tette márciusban a felfüggesztéssel, akkor Ön is meg fogja. Számíthat arra, hogy a jövőben Önt személyében fogják támadni, meg fogják bélyegezni, ki fogják plakátolni az arcát, és el fogják érni Önt az otthonában, Németországban is.”

Gyöngyösi Márton szerint a magyaroknak ennél jóval nagyobb a tét, ami az, hogy

„a Fidesz felelőtlen politikája miatt mi kapjuk-e majd a szankciókat a nyakunkba, a mi népünk érdekei kerülnek-e majd ismét hátrányba, ha a kormány miatt Magyarország jogait felfüggesztik az Európai Unióban, és a mi orrunk előtt zárulnak majd le a határok, ha Orbán elkezdi előkészíteni országunk távozását az Unióból.”

Gyöngyösi Márton a nyílt levelében úgy fogalmaz: „sovány lesz a vigasz, hogy mindez az egész közösségnek és egész Európának fájni fog.” Hozzátette: még nem késő mindezt megakadályozni, nem késő Manfred Webernek lépnie, sem az Európai Néppártnak, sem Európának.

A Jobbik EP-listavezetője nyílt levele végén azt írja, hisz abban, hogy a szükséges reformok megtételével az Európai Unió egy jobb, demokratikusabb és erősebb közösség lehet. De ezeknek a reformoknak értékeken kell alapulnia, és garantálnia kell, hogy „egy felelőtlen rezsim ne támadhasson sem saját polgáraira”, sem pedig Manfred Weberre.

„Mi gyűlöletkampányok helyett egy ilyen programmal készülünk május 26. utánra, melyet ezúton ajánlok figyelmébe” - zárja nyílt levelét Gyöngyösi Márton.

 

 

Weber: az uniós alapértékeket megsértő tagállamok ellen hatékonyan kell fellépni

Szerda este tartották Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáját, amelyen Manfred Weber többek között kijelentette, hogy a néppárti Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság jó munkát végzett, de ő az „új kezdet” jelszavával irányítaná a testületet.

Weber arra figyelmeztetett, hogy a nacionalizmus, az egoizmus visszatért a kontinensen, ezért mielőbb határozottan fel kell venni a harcot az integrációt lerombolni kívánók ellen, illetve demokratikusabbá kell tenni az Európai Uniót, mivel azt az emberek jelenleg nem érzik magukénak. Ismét elmondta korábbi javaslatait egy, az alapértékeket megsértő tagállamok elleni hatékony fellépést biztosító, független mechanizmus felállításáról.