Már az MSZP-s polgármester is tudja, hogy Orbán Viktornak kell mindent megköszönni

""
Halmi József (j) egy avatóünnepségen
facebook.com

Úgy tűnik, hogy végre elkezdődhet az M49-es út építése, amely a román és az ukrán határhoz közeli települések egy részét tehermentesítené az áthaladó forgalomtól. Több mint egy évtizede küzdenek a környék polgármesterei és a helyiek a gyorsforgalmi útért, de Győrtelek szocialista polgármestere úgy látja, hogy más tollával ékeskedik az, aki nem a miniszterelnöknek köszöni meg a beruházást.

15-18 ezer gépjármű vág keresztül naponta a szabolcsi kistelepülésen, Kocsordon. A községen Magyarország uniós csatlakozása után nőtt meg érezhetően az átmenő forgalom. Kocsordon halad át ugyanis az M3-ast Szatmárnémetivel összekötő 49-es út, amelyből közvetlen a település után indul ki a tiszabecsi magyar-ukrán határátkelőhöz vezető 491-es út.

Kocsord jobbikos polgármestere egy hete osztotta meg az M49-as gyorsforgalmi út előkészületeivel kapcsolatos hírt Facebook-oldalán. Földi István öröme nem volt véletlen, hiszen a szabolcsi településen azóta szorgalmazták a környékbeli polgármesterek és a lakók is a gyorsforgalmi út megépítését, hogy Magyarország uniós csatlakozása után érezhetően megnőtt a forgalom.

Földi István Kocsord polgármestere
facebook.com

Földi István posztjában arról írt, hogy a várva-várt fejlesztésről egyeztetett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő képviselőivel, akik a beruházás részleteiről tájékoztatták. Úgy fogalmazott:

„Örülök annak, hogy kézzel fogható és rövidesen elérhető eredményt tudunk felmutatni a településünk talán legsúlyosabb problémájával kapcsolatosan, hiszen megszűnik a napi 15.000-18.000 gépjármű áthaladása a településünkön, csökkenhet a balesetek száma, nyugodtabb lesz az élet és a közlekedés, még élhetőbbé válhat Kocsord.”

Volt olyan, akinek azonban nem tetszett a polgármester lelkesedése. A szomszédos Győrtelek szocialista polgármestere, Halmi József a Facebookon akadt ki, mert úgy gondolta, hogy Földi a saját érdemeként állította be a beruházás megkezdését, holott ez nem így van. 

„Mielőtt bárki dicsőségtáblára felrakatná magát az, hogy látszik a cél és reményeink szerint belátható időn belül megépül az M49-es elkerülő út ebben több embernek vannak érdemei.”

Ekkor jött azonban a nem várt fordulat: a szocialisták megyei alelnöke a 2010 előtti MSZP-seknek és a mostani fideszeseknek mondott köszönetet, köztük Orbán Viktornak.

„Az ötlet és az előkészítési fázisban az előző Kormány képviselőinek Dr. Veress Jánosnak, Gazda Lászlónak, Kárpáti Tibornak és lassan több évtizedes munkája van Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnöknek és a térség képviselőjének Kovács Sándornak és azoknak a polgármestereknek, akik sokat küzdöttek érte és ma már nem lehetnek köztünk, Horváth László volt ököritófülpösi polgármesternek, és Jakab Zsigmond volt kocsordi polgármesternek, és ami furcsán fog hangzani egy MSZP-s polgármester szájából Orbán Viktor Magyarország Miniszterelnökének.”

Földi István az Alfahírnek a szocialista politikus posztjával kapcsolatban arról beszélt, hogy nem érti miért született meg a bejegyzés, mert arról van szó, hogy „Kocsord polgármestereként örültem annak, hogy végre az ígérgetések után elkezdődik valami és megoldódik a helyiek problémája.”

A polgármester szerint egyáltalán nem helyénvaló, ahogy szocialista(?) kollégája a helyzetet kezelte, mert szerinte sokkal kulturáltabban is lehetett volna rendezni a kérdést.

„Nem értem azt, hogy egy szomszéd település vezetője miért nem tudott kulturáltan felhívni egy másik polgármestert, miért a közösségi oldalon üzent úgy, hogy mindenki tudja, hogy kinek üzent, de azt nem vállalta, hogy kiírja a nevemet. Én nem ilyen embernek gondoltam őt.”

Földi István úgy fogalmazott, hogy természetesen nem saját, hanem a környékbeliek érdemének tartja azt, hogy hamarosan indul az M49-es megvalósítása. Bejegyzésével csupán a kocsordiakkal akarta megosztani a hírt, de úgy látja, hogy Halmi Józsefnek más céljai is voltak.

„Én nem akartam ebből politikai kampányt csinálni, hiszen ez a térség érdeke. Én úgy érzem, hogy ő csinált ebből pártpolitikai kampányt, csak az a kérdésem, hogy kinek?”

Akárkinek az érdeme az új út, az első 28 kilométeres szakasz építkezése várhatóan jövőre indul el. A gyorsforgalmiként megtervezett M49-es kiépítése során figyelmet fordítanak majd arra, hogy később autópályává lehessen bővíteni majd az útvonalat. Ha egyszer elkészül. De azt már most tudni lehet a szocialista politikus jóvoltából, hogy kinek kell majd megköszönni.