Elhalasztják a közigazgatási bíróságok felállítását

Elhalasztják a közigazgatási bíróságok felállítását

Meghátrál a kormány?

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy határidő nélkül elhalasztja a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését, jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. Gulyás szavai szerint ugyan a jogszabály kidolgozásában neves jogászprofesszorok vettek részt, és az mindenben megfelel a jogállamiság követelményének, de azt látják, hogy ez az elképzelés európai és nemzetközi vita középpontjában áll - áll az Index tudósításában.

"Ahogy eddig, ezután is nyitottak a vitára. Amíg ez megnyugtatóan le nem zárul, a rendszert nem vezetik be. Az ezzel kapcsolatos jogszabály-módosítást már ma benyújtják az országgyűlés elnökének. A köztársasági elnököt arra kérik, hogy a felsőbíróság élére már ne is jelöljön elnököt."

Mint ismert, az Orbán-kormány tavaly decemberben, a rabszolgatörvény megszavaztatása mellett a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt is áterőltette a parlamenten.

A bírósági rendszer tervezett átalakítása szerint miniszteri kézbe kerül majd, hogy ki lehet bíró az új rendszerben. Emellett a közigazgatási bíróságoknál lehet pert indítani, ha valaki vitatja az adóhivatal, a rendőrség, illetve a választási bizottság döntéseit. Továbbá az új közigazgatási bíróságokon döntenek majd adóügyekről, építési ügyekről, de például sztrájkokról és tüntetésekről is.

Erről itt írtunk bővebben:

A rabszolgatörvény mellett a bíróságokat is elintézte a Fidesz | Alfahír

Hogy ez mit jelent? Miniszteri kézbe kerül majd, hogy ki lehet bíró az új rendszerben és az újonnan létrehozott közigazgatási bíróságoknál lehet pert indítani, ha valaki vitatja az adóhivatal, a rendőrség, illetve a választási bizottság döntéseit.