A Jobbik hazazavarná az ország méltóságába belegázoló román nagykövetet

Úzvölgye


Felháborítónak és gyalázatosnak nevezte pénteki sajtótájékoztatóján Bencsik János az Úzvölgyében tegnap történteket. 

„A csendőrség asszisztálása mellett felhergelt román szélsőségesek köpködték, fenyegették, bántalmazták a katonatemetőt élőlánccal védelmező magyar nemzettársainkat”

- emlékeztetett a jobbikos országgyűlési képviselő. 

Őrjöngő román tömeg ünnepel a magyar hősök sírja felett, a csendben imádkozó magyarokat elkergették | Alfahír

Élőlánccal akarták megakadályozni az úzvölgyi magyar katonatemető meggyalázását, de a feldühödött román tömeg betört a temetőbe, és birtokba vette azt. A temetőben az 1916-os első világháborús román betörés során elesett osztrák-magyar és német katonák, illetve a második világégés vége felé, 1944 nyarán-őszén hősi halált halt katonák nyugszanak.

Hozzátette: a román hatóságok külön ígéretük ellenére sem tettek semmit sem a temető, sem az ott összegyűlt magyarok védelmében. 

 

"Az egész ügy bűzlik a román hatóságok szervezett provokációjától."

 - mutatott rá a politikus. 

Főcsendőrt és tábornokot is felismertek a magyarokra támadó románok között | Alfahír

A román sajtó egy része tényszerűen foglalkozik a kis híján tragédiába torkollott román-magyar konfliktussal, amelynek során a magyarok imádkozva, egymásba kapaszkodva próbálták megakadályozni a románokat, hogy bejussanak az osztrák-magyar katonai temetőbe, amit a románok maguknak tulajdonítanának el.

Bencsik szerint példátlan botrány, hogy Románia nagykövete fittyet hányt a hivatalos külügyi bekéretésre, és egyszerűen el sem ment a találkozóra. A Jobbik követeli, hogy a kormány kezdeményezze a román nagykövet visszarendelését. 

"Aki a legalapvetőbb diplomáciai szabályokat ilyen arrogáns módon semmibe veszi, aki hazánk méltóságába ennyire durván belegázol, azt egyszerűen haza kell zavarni!"

 - szögezte le Bencsik.

A magyar külügy bekérette a román nagykövetet, de ő megtagadta ezt | Alfahír

Ahogy beszámoltunk róla, az úzvölgyi események miatt bekérették a külügyminisztériumba a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta ezt és elállt a párbeszédtől - jelentette be Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára. Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy "minden udvariasságon és barátságon túlmenően", központi utasításra megtagadta ezt.

Hozzátette: követelik a román hatóságoktól

  • Az Úz-völgyi katonatemetőnél történt barbár támadás azonnali kivizsgálását
  • Az elkövetők mielőbbi példás megbüntetését
  • Az eredeti állapotok minél hamarabbi helyreállítását

A kormánytól pedig azt kérik, hogy minden lehetséges eszközzel, nemzetközi szervezetek bevonásával gyakoroljon nyomást a magyarság védelme érdekében. "Várjuk és elvárjuk a jogvédő szervezetek határozott fellépését is" – tette hozzá. 

Sneider Tamás az úzvölgyi magyarellenes támadás miatt nyílt levélben fordult Kreszta Trajánhoz, a magyar Országgyűlés román nemzetiségi szószólójához. 

„Tisztelettel kérem, hogy ezt a barbár, a XXI. század Európájában minden jóérzésű és törvénytisztelő ember számára egyaránt elfogadhatatlan cselekedetet nyilvánosan és a lehető leghatározottabban ítélje el, továbbá lehetőségeihez mérten tegyen meg mindent a román soviniszta indulatok lecsillapítása, a kölcsönös tisztelet, az egymás közötti párbeszéd, a tolerancia, az őshonos kisebbségek jogainak betartása és a békés együttélés előmozdítása érdekében!”

-    írja a Jobbik elnöke.