A Jobbik hazazavarná az ország méltóságába belegázoló román nagykövetet

A Jobbik hazazavarná az ország méltóságába belegázoló román nagykövetet


Felháborítónak és gyalázatosnak nevezte pénteki sajtótájékoztatóján Bencsik János az Úzvölgyében tegnap történteket. 

„A csendőrség asszisztálása mellett felhergelt román szélsőségesek köpködték, fenyegették, bántalmazták a katonatemetőt élőlánccal védelmező magyar nemzettársainkat”

- emlékeztetett a jobbikos országgyűlési képviselő. 

Őrjöngő román tömeg ünnepel a magyar hősök sírja felett, a csendben imádkozó magyarokat elkergették | Alfahír

Élőlánccal akarták megakadályozni az úzvölgyi magyar katonatemető meggyalázását, de a feldühödött román tömeg betört a temetőbe, és birtokba vette azt. A temetőben az 1916-os első világháborús román betörés során elesett osztrák-magyar és német katonák, illetve a második világégés vége felé, 1944 nyarán-őszén hősi halált halt katonák nyugszanak.

Hozzátette: a román hatóságok külön ígéretük ellenére sem tettek semmit sem a temető, sem az ott összegyűlt magyarok védelmében. 

 

"Az egész ügy bűzlik a román hatóságok szervezett provokációjától."

 - mutatott rá a politikus. 

Főcsendőrt és tábornokot is felismertek a magyarokra támadó románok között | Alfahír

A román sajtó egy része tényszerűen foglalkozik a kis híján tragédiába torkollott román-magyar konfliktussal, amelynek során a magyarok imádkozva, egymásba kapaszkodva próbálták megakadályozni a románokat, hogy bejussanak az osztrák-magyar katonai temetőbe, amit a románok maguknak tulajdonítanának el.

Bencsik szerint példátlan botrány, hogy Románia nagykövete fittyet hányt a hivatalos külügyi bekéretésre, és egyszerűen el sem ment a találkozóra. A Jobbik követeli, hogy a kormány kezdeményezze a román nagykövet visszarendelését. 

"Aki a legalapvetőbb diplomáciai szabályokat ilyen arrogáns módon semmibe veszi, aki hazánk méltóságába ennyire durván belegázol, azt egyszerűen haza kell zavarni!"

 - szögezte le Bencsik.

A magyar külügy bekérette a román nagykövetet, de ő megtagadta ezt | Alfahír

Ahogy beszámoltunk róla, az úzvölgyi események miatt bekérették a külügyminisztériumba a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta ezt és elállt a párbeszédtől - jelentette be Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára. Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy "minden udvariasságon és barátságon túlmenően", központi utasításra megtagadta ezt.

Hozzátette: követelik a román hatóságoktól

  • Az Úz-völgyi katonatemetőnél történt barbár támadás azonnali kivizsgálását
  • Az elkövetők mielőbbi példás megbüntetését
  • Az eredeti állapotok minél hamarabbi helyreállítását

A kormánytól pedig azt kérik, hogy minden lehetséges eszközzel, nemzetközi szervezetek bevonásával gyakoroljon nyomást a magyarság védelme érdekében. "Várjuk és elvárjuk a jogvédő szervezetek határozott fellépését is" – tette hozzá. 

Sneider Tamás az úzvölgyi magyarellenes támadás miatt nyílt levélben fordult Kreszta Trajánhoz, a magyar Országgyűlés román nemzetiségi szószólójához. 

„Tisztelettel kérem, hogy ezt a barbár, a XXI. század Európájában minden jóérzésű és törvénytisztelő ember számára egyaránt elfogadhatatlan cselekedetet nyilvánosan és a lehető leghatározottabban ítélje el, továbbá lehetőségeihez mérten tegyen meg mindent a román soviniszta indulatok lecsillapítása, a kölcsönös tisztelet, az egymás közötti párbeszéd, a tolerancia, az őshonos kisebbségek jogainak betartása és a békés együttélés előmozdítása érdekében!”

-    írja a Jobbik elnöke.