Toroczkaiék felvidéki fesztiváljára pénzt adott volna a Miniszterelnökség, de aztán mégse

Toroczkai László
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Visszavonta a kormány a támogatást a Felvidéki Magyar Sziget fesztiváltól – írja a hvg.hu a brüsszeli Politico-ra hivatkozva.

A fesztivált a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezi. Korábban a Facebook már törölte az eseményt a közösségi oldalról.

A Politico emlékeztetett rá: először a pozsonyi Új Szó számolt be arról, hogy a Miniszterelnökség alá tartozó Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatást nyújt a fesztiválnak, ahol Raffay Ernő történész és Toroczkai László, a Mi Hazánk mozgalom elnöke, a HVIM alapítója is beszédet tart.

A Politico megkereste ezzel kapcsolatban a kormányzatot, ahonnét válaszként azt küldték vissza: a Miniszterelnökség utasította a Bethlen Gábor Alapkezelőt, hogy vonja vissza a támogatásról szóló döntését.

A HVIM szerint a Fidesz engedett a Soros-ügynököknek

A HVIM az Alfahírnek eljuttatott közleményében azt írta, hogy „a Fidesz engedett a Soros-ügynökök brüsszeli nyomásának”, amikor visszavonta a fesztiváljuk támogatását. Szerintük egyébként egy „méltatlanul” kis összegű 500.000 Ft-os, pályázati úton törvényesen elnyert támogatásról volt szó.

„A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felháborítónak tartja, hogy a magát nemzetinek valló magyar kormány enged az általuk retorikában támadott balliberális Soros-ügynökök hangulatkeltésének. A legnagyobb gyávaságról és elvtelenségről tett tanúbizonyságot a kormány és az őket kiszolgáló Bethlen Gábor Alap, amikor egy felvidéki nemzetellenes napilap és egy brüsszeli újság gyűlöletkampányának felülve a már megítélt támogatást a rendezvény előestéjén visszavonták”

- írta közleményében a HVIM.

A szervezet tájékoztatást kért a kormánytól, hogy van-e joguk a jövőben bármire is pályázni, vagy örökre másodrendű állampolgárok a köztársasági rendszerükben. A HVIM azt ígéri, hogy megvizsgálják a jogi lehetőségeket és peres úton fognak elégtételt venni az őket ért törvénytelenségért, illetve igazságtalanságért.