Máris érvénytelenítettek egy devizahitel-szerződést Kúria határozata alapján

Máris érvénytelenítettek egy devizahitel-szerződést Kúria határozata alapján


Jogerősen érvénytelenné nyilvánított egy devizahitel-szerződést hétfőn a Fővárosi Ítélőtábla, mert a pénzintézet nem adott megfelelő tájékoztatást az adósnak arról, hogy az árfolyamváltozás jelentősen növelheti a tartozását és a törlesztőrészletek összegét – írja a 24.hu.

Az euróalapú jelzáloghitel-szerződésről a Fővárosi Ítélőtábla a Kúria által április 10-én és június 20-án tett ajánlások alapján döntött. A bíróság azért nyilvánította érvénytelenné a szerződést, mert a kölcsönt nyújtó pénzintézet nem adott megfelelő tájékoztatást az adósnak. 

A szerződésből ugyanis nem derült ki az adós számára, hogy az árfolyamváltozás lehetősége valós, az a hitel futamideje alatt is bekövetkezhet.

A bíróság a június 20-i kúriai ajánlás alapján pedig arról is határozott, hogy mi legyen az eljárás további menete. Arról már a Budapest Környéki Törvényszéken döntenek, hogy a két javasolt megoldás alapján melyik a kedvezőbb, amelyiket az adós számára biztosítani kell.

A nem megfelelően tájékoztatott devizahiteleseknek két megoldási javaslattal élt a Kúria | Alfahír

A Kúria konzultációs testületének csütörtökön nyilvánosságra hozott - a bíróságokra nem kötelező - állásfoglalása szerint a tájékoztatás elmulasztása miatt érvénytelenné váló szerződéseknél előbb kiküszöbölik az érdeksérelmet, majd ismét érvényessé nyilvánítják a szerződést. Ennek két módja is lehet,