A lengyel szénipar védelme miatt szavazhattak Orbánék a klímavédelem ellen

Morawiecki, Orán
MTI

Beszámoltunk róla, hogy június végén Magyarország, Csehország és Lengyelország megvétózta azt az uniós célt, hogy 2050-re közösen klímasemlegessé tegyék Európát. A VálaszOnline közölt összeállítást arról, hogy mi állhat a döntés mögött.

A lap szerint Orbán Viktor és Andrej Babiš szívességet tett Lengyelországnak, ugyanis Varsót rendkívül fájdalmasan érintette volna a klímacél betartása: gazdaságuk erősen szénfüggő, az EU károsanyag-emissziójának közel 10 százalékáért felelősek, az ötödik legnagyobb szennyezők. A VálaszOnline azt írja, hogy a lengyel energiamix 80 százalékát a szén adja, náluk található a világ második legnagyobb széntüzelésű erőműve is. A lengyel kormány hivatalos célja, hogy 2030-ra 60 százalékra csökkentse ezt az arányt.

A cikkben végül azt a következtetést vonják le, hogy Magyarország és Csehország Lengyelország kérésére vétózta az uniós klímavédelmi tervet, így Orbánék egy olyan ügyben is gesztust gyakoroltak Varsó felé, amiből Budapestnek egyáltalán nincs haszna.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
1
Az Európai Tanács kétnapos ülésén ezúttal a távlati célok felé vezető út kikövezése jutott kiemelt szerephez. Elemzés.
A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól. Szerinte „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.
"A tétlenségért talán még nagyobb árat kell majd fizetnünk."