Hableány-baleset: heteken belül megindulhat a kártérítési per

Heteken belül megindulhat a kártérítési per Svájcban – egyebek mellett erről beszélt a dunai hajóbalesetben elhunyt hajóskapitány családjának jogi képviselője az ATV Start című műsorban. Gulyás Krisztián kiemelte: a balesetet okozó Viking akár másik hajót is "ledózerolhatott volna" azon az estén.

Az ATV emlékezetezett, a napokban derült ki, hogy a Viking szállodahajó legénysége kiradírozható tollal vezette a kötelező hajónaplót. Gulyás Krisztián ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy sok dolgot rögzített a hajón a nyomozóhatóság, egyebek mellett a hajónaplót is.

Arról ugyanakkor nincs tudomása, hogy írásszakértő vizsgálta-e a hajónaplót, illetve arról sem, hogy bármilyen adat összefüggésben állhat-e a baleset bekövetkeztével.

A hajónapló hitelességét ugyanakkor szerinte megkérdőjelezi, hogy egy ilyen tollal töltötték ki.

Korábban arról is voltak információk, hogy a Viking kapitánya a hajófülkében volt, mégsem észlelte a Hableányt. A jogi képviselő szerint a kapitány nem figyelt, különben nem következett volna be a baleset, hiszen a jelzőrendszer is jelezte a másik hajó közelségét.

Az ügyvéd felidézte: a baleset után az egyik utas szólt a kapitánynak, aki kirohant az állásból. A kormányállás tehát hosszú percekig üres maradt, emiatt pedig újabb tragédia is bekövetkezhetett volna. Kijelentette:

"simán ledózerolhatott volna egy másik hajót, ami ott van előtte".

Az ügyvéd abban reménykedik, egy éven belül vádemelésig is eljuthat az ügy. Mint mondta, nem szeretné megvárni a büntető ügy lezárását, hiszen lassan összeállnak azok a bizonyítékok, amelyek elegendőek lesznek egy polgári peres kártérítéses eljárás megkezdésére. Ennél a kérdésnél ugyanakkor nem Magyarországban gondolkodik, mert ahogyan látja, a magyar bírói joggyakorlat "szűkmarkú" az ilyen esetekben.

Az ügyvéd két lehetőséget tart reálisnak:

  • vagy peren kívül megegyeznek a Vikinget birtokló céggel, vagy
  • egy külföldi ügyvéddel közösen akár heteken belül megindíthatják a kártérítési pert Svájcban.

Gulyás Krisztián azt is megjegyezte, hogy vegyesek az érzései a nyomozással kapcsolatban, mert vannak precízen rögzített momentumok, ugyanakkor fenntartja, hogy

a hajót nem lett volna szabad elengedni.

Hozzátette: hétfőn indítványt adott be a nyomozóhatóságnál, amelyben kérte vizsgálják a Viking Sigyn és Viking Idun hajók baleset utáni mozgását, utóbbi ugyanis úgy hajtott keresztül a baleset helyszínén, hogy akkorra már elhangzott: emberek vannak a vízben.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
Az ellenzéki pártok méltán örülhetnek a sikernek, újabb visszaigazolásként értelmezve azt a 2022-es felállásra való tekintettel is. Elemzés.

Orbán Viktor: 1992

"Személyesen átélve az eltelt több mint két esztendő szinte minden politikai rezdülését, azt kell mondjam önöknek, hogy ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan kézbe venni. Olyan polgári, liberális kormány, amelyet a felhalmozott feszültségek nem rettentenek vissza az állam további visszaszorításától, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali, etatista gazdaságpolitika."

Orbán Viktor szerint térségünkben egyedül Magyarországon jelenthetnek komoly alternatívát a liberálisok a jelenlegi konzervatív kormányzattal szemben.

Orbán Viktor: 2020

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista."