Végre egy téma, amiben minden párt egyetért: elítélték a honvédelmi középiskolában történt erőszakot

Kratochvil

Egyöntetűen elítélték az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjai hétfői zárt ülésükön a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban történt erőszakos cselekményt.

Az ülést Varga-Damm Andrea, a testület jobbikos alelnöke kezdeményezte a hvg.hu-n megjelent cikk nyomán, amely szerint májusban szexuális bántalmazás történt a debreceni honvéd-középiskola kollégiumában. Az információk arról szóltak, hogy egy 9. évfolyamos fiatalt 10. évfolyamos társai lekötöztek és védekezésre képtelen állapotban megerőszakoltak, vagy "legalábbis ilyen jellegű tevékenységet folytattak".

Fajtalankodásig durvult a lekötözős játék a honvéd középiskolában | Alfahír

A hvg.hu értesülései szerint egymás lefogásával és lekötözésével viccelődtek a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola diákjai május 6-án, az egyik éjszaka viszont nagyon eldurvult a „játék". A lap szerint az egyik 9. osztályos fiú következett a sorban, amikor 10. évfolyamos társa szexuális fajtalanságot követett el, kihasználva, hogy a fiatalabb diák nem tudott védekezni.

A parlamenti bizottság zárt ülését Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke az érintett fiatalkorúak személyiségi jogaira, valamint a folyamatban lévő nyomozásra tekintettel kezdeményezte. Ezt a bizottság egyhangúlag támogatta. A politikus az ülés után leszögezte: a honvéd katonai szakközépiskolába járó diákok nem katonák, nincsenek hadrendben, a Honvédelmi Minisztérium (HM) csak fenntartója az iskolának.

Elmondta, hogy a bizottság tagjai közül mindenki elítélte az erőszakot. Semmi ilyet nem szabad eltűrni, a legpéldásabban fel kell lépni ellene.

Az MTI-nek Kósa azt is elmondta, hogy az iskola igazgatója átszervezéseket kezdeményezett az intézményben és fokozott figyelmet fordít arra, hogy a hasonló eseményeket megelőzzék. Az elkövető diákokat elbocsátották, a HM feljelentést tett a rendőrségen. A bizottság a nyomozás lezárultával dönt arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre.

Varga-Damm Andrea a bizottság ülése után elmondta:

tíz évre titkosították az elhangzottakat, ugyanakkor azt megerősítette, hogy igaz, ami az esetről a sajtóban megjelent.

Az eset után fontos, hogy ezeket a kérdéseket alaposan, felelősségteljesen kezeljék. A jövő nemzedékek védelme elsődleges feladat - jelentette ki. Kérdésre válaszolva azt mondta: nincs garancia arra, hogy ilyen eset nem fordulhat elő még egyszer, hiszen bűncselekmények is történnek. Ugyanakkor kijelentette: a fiatalokkal máshogy kell bánni, hogy a hasonló eseteket elkerüljék.

Összehívnák a Honvédelmi Bizottságot a katonai középiskolában történt szexuális bántalmazás miatt | Alfahír

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának összehívását kezdeményezi a jobbikos Varga-Damm Andrea azzal a sajtóhírrel kapcsolatban, amely szerint májusban szexuális bántalmazás történt egy debreceni honvéd-középiskolában.

A szocialista Harangozó Tamás azt mondta: egyetértettek abban, hogy az ilyen esetekkel szemben zéró tolerancia szükséges. Megjegyezte, az volt az "érzése", hogy megpróbálták eltussolni az ügyet. Az MSZP-s politikus azt mondta, hogy az érintettek döntő többségét eltávolították az intézményből, s a nevelők körében is volt felelősségre vonás.   

Vadai Ágnes (DK) úgy fogalmazott: "alapos kikérdezés volt", az iskola igazgatója is részletesen beszámolt a történekről. Kiemelte, különleges egyetértés alakult ki a bizottságban arról, hogy semmilyen erőszak nem tűrhető el. A konkrét ügyről azt mondta, nem egyszerű egyedi esetről van szó. Megjegyezte továbbá, hogy álláspontja szerint "nem túl gyorsan" folytatták le a fegyelmi eljárást. Szorgalmazta, hogy az iskola vezetése és a minisztérium indítson programot azért, hogy megakadályozzák a hasonló cselekményeket, s hogy az eset áldozatát segítsék. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az intézményben tanulók a jövő katonái. Kiemelte, bízik benne, hogy a honvédelmi tárca nem tűri sorai között azokat, akik bármiféle erőszakot követnek el.

Mikortól büntethető egy gyilkos vagy nemi erőszakot elkövető gyermek? | Alfahír

A felelősségvállalás nehéz dolog, főleg egy olyan világban, ahol minden a saját igényeink kielégítésére ösztönöz, és ahol a politikai vezetők vagy a modern kor istenei már saját tetteikért sem vállalják a felelősséget, nemhogy másokért. Az egyik legnagyobb felelősségvállalás egy ember életében a gyermek. De mi van akkor, ha a gyermek rossz útra téved és bűnt követ el?