Az egyik legnépszerűbb szőlőfajtát is zölden szedték le a termelők

Szőlő
pixabay.com

A legnagyobb területen az elmúlt évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát áldozták be a szőlőtermelők az idén először meghirdetett zöldszüreti támogatásért cserébe - olvasható a Világgazdaságban.

Szintén sok helyütt szedték le az éretlen fürtöket a gazdák a furmint- és a kékfrankosültetvényeken.

A hektáronkénti 300 ezer és 1,1 millió forint közötti támogatásra bejelentkező gazdáknak július 10-ig kellett végezniük a zöldszürettel - emlékeztetett a lap a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) adatait idézve, hozzátéve, hogy végül körülbelül 5200 hektár lett a korábban leszüretelt terület nagysága.

A legnagyobb területre, több mint 2900 hektárra a Kunsági borvidéken adtak be zöldszüreti kérelmet, ezt követte 781 hektárral a mátrai, illetve 468 hektárral a tokaji borvidék.

A fajták közül a biancát 1370, a furmintot 772, a kékfrankost pedig 670 hektáron tervezték érés előtt leszüretelni.

Mint arról beszámoltunk, kéthetes országjárás után megérkezett a gyászszalagos szőlőtőke a parlamenthez. Azért vitték a különböző termőterületek gyászszalagjaival díszített tőkét Budapestre, mert a termelők szerint kormány egyáltalán nem foglalkozik a kis- és középgazdálkodók problémájával, ellehetetlenült helyzetével.

A tőkét Magyar Zoltán jobbikos politikus vette át a Kossuth téren, aki közölte azt is, hogy ha már az állam problémát okozott az ágazatban megjelent túltermelési válsággal, akkor oldja is meg, ne pazarolja el értelmetlenül a 8,1 millió euró közpénzt érő termést, inkább a közoktatásban, vagy a kórházakban indítson gyümölcsé-programot belőle.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
1
sss
2019. december 14. | 09:54
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
Az Európai Tanács kétnapos ülésén ezúttal a távlati célok felé vezető út kikövezése jutott kiemelt szerephez. Elemzés.
A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól. Szerinte „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.