A zombireaktorai mellé újakat is építene Ukrajna

Hmelnickij 3-4
Hmelnickij 3-4
Átlátszó

Az Átlátszó közöl egy összeállítást arról, hogy a magyar határtól 500 kilométerre, az ukrajnai Hmelnickij-ben a meglévő két reaktor mellé újabb kettőt hoznának működésbe. A gond - többek között - az, hogy 3-as 4-es reaktorokat már 30 évvel ezelőtt elkezdték építeni, csak a Csernobilt követő tüntetések miatt abba hagyták. Tehát nagyjából 30 éve vannak kitéve a félkész építmények a természet hatásainak. 

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető állami vállalat, az Energoatom 2005-ben kezdett újra komolyabban foglalkozni a félbehagyott 3-as és 4-es blokkok befejezésének gondolatával. Az építésre kiírt tendert 2008-ban nyerte meg az orosz Roszatom leányvállalata, az Atomsztrojexport. A 2010-ben megkötött megállapodás tartalmazta azt is, hogy a projekthez Oroszország nyújt hitelt. A megvalósíthatósági tanulmány 2012-re készült el, és elindult a nemzetközi konzultáció is. A projektet a 2014-es ukrajnai háború akasztotta meg, a szerződést az ukránok 2015-ben felmondták, a jelenlegi elképzelések szerint a cseh Skoda gyártaná és építené fel a reaktorokat, ez szerepel az ukrán kormány által elfogadott megvalósíthatósági tanulmányban.

Egyébként már zajlik a Hmelnickij 3-4 blokkok környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárása, azonban hazánk nem vesz benne részt, pedig, Ausztriával hasonlóan véleményezhetné az eljárást, és figyelmeztethetne a hibákra is - amik azért akadnak. Ukrajnai civilszervezetek hangsúlyozzák, egy 2006-2007-as vizsgálat során megállapították, hogy az építmény számos helyen sérült, a vas szerkezetek korrodáltak, a beton helyenként megrepedt. Egy másik, 2012-ben készült vizsgálat szerint az épületszerkezetet kizárólag felújítás után lehetne használni – de bizonyos részeket (pl. lépcsők, csövek) még így sem, vagyis ezeket el kellene bontani.

Ukrajnában egyébiránt 15 reaktor üzemel, 4 telephelyen. 

Korábban bemutattuk már ezeket a zombireaktorokat. Élettartamukat ugyanis 30 évre tervezték, és 2015-ben kezdték azoknak a meghosszabbítgatását. 

Yury Urbansky, ukrán atomszakértő lapunknak adott interjújában többek között arról beszélt, hogy az állami nukleáris felügyelethez (SNRIU) nemcsak engedélyezi a további működést, de még a biztonságtechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatban is kompromisszumokat köt.

Az SNRIU úgy ad ki engedélyeket, hogy az általa megkövetelt előírásoknak csak egy részét hajtják végre az erőművekben.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss