Csak tűzoltás volt a szennyvíziszap betiltására tett fideszes ígéret

Csak tűzoltás volt a szennyvíziszap betiltására tett fideszes ígéret

Az elmúlt hónapokban óriási botrány kavart, amikor kiderült, hogy Magyarországra szállítják Horvátország és Szlovénia szennyvíziszapját. A sajtóhírek után a Jobbik képviselői utánajártak az esetnek és a Parlamentben szólították fel a kormányt: ne hagyja szó nélkül, hogy hazánk más országok ürülékének lerakóhelyévé váljék.

Bár a kormány ígéretet arra, hogy felülvizsgálja és megszünteti a külföldi szennyvíz behordását hazánkba, sajnos jelenleg is hordják be, például Székesfehérvárra a sok szart (elnézést, de szó szerint – szerk.).

A Jobbik újdonsült országgyűlési képviselője, Nunkovics Tibor elmondta, hogy

miután felhívtuk a figyelmet a problémára, valóban elkezdett foglalkozni az üggyel a Fidesz. Azonban látszólag csak tűzoltásként tett ígéretet a kormány, hiszen amint látjuk, továbbra is hordják hazánkba a külföldi szennyvíziszapot.

Itt a bizonyíték, továbbra is szállítják a külföldi szennyvíziszapot Székesfehérvárra

"Ugyanúgy jönnek mennek a kamionok, ugyanúgy jönnek a horvát rendszámú kamionok, tehát semmi nem változott" - mondta a Facebookra feltöltött videójában Fazakas Attila, a Jobbik székesfehérvári elnöke az elhíresült fehérvári lerakó mellett. A politikus Semjén Zsolt július eleji ígéretére utalt: a miniszterelnök-helyettes akkor Varga-Damm Andrea kérdésére azt válaszolta, hogy felülvizsgálják a külföldről importált szennyvíziszap-feldolgozást.

Azonban ennyiben nem is ért véget a probléma. Mutat rá a jobboldali párt képviselője.

„Ha be is tiltják, a problémát akkor is csak félig sikerült kezelnie a kormánynak, hiszen a hazai szennyvíziszapot továbbra is felhasználhatják egy kétséges eljárással, amelyet más országokban már betiltottak.”

Mint ismert, Magyarországon egy olyan komposztálási eljárással kezelik a szennyvíziszapot, amelynek keretein belül nem szűrhetőek ki megfelelő mértékben a legveszélyesebb vegyületek, mint például a mikroműanyagok, a hormontartalmú gyógyszerek maradékai, vagy éppen a higany.

Kanadában ezt az eljárást egyébként már betiltották, miközben az Európai Unióban ez az eljárás még nem kapott végső jóváhagyást, ha ez így lenne, nagy valószínűséggel sem Szlovénia, sem Horvátország nem hordaná ide a fekáliáját.

Van egy tesztfázisban lévő eljárás, ez a mikrohullámú kezelés, amellyel 100 százalékosan semlegesíteni lehetne ezeket a veszélyes anyagokat

- tette hozzá az esetleges megoldást Nunkovics.

Amióta uniós tagállam lett Magyarország gyakran jön az a szóbeszéd, hogy hazánk lett az EU szemétlerakóhelye. 10 évvel ezelőtt Németországból szállították ide a kommunális és az élelmiszeriparból származó hulladékot.

„Egyszerűen borzalmas, hogy Európából egyes országok így tekintenek ránk, de ez, az eddigi kormányok hibája is, mert nem tettek soha semmit a jelenség ellen”

- hangsúlyozta a Jobbik képviselője.

A Jobbik a mai nap folyamán megalakította a Fenntartható Fejlődés és Környezetvédelmi kabinetét, amelynek keretein belül a párt az öko-konzervatívizmust szeretné erősíteni.

Nunkovics szerint erre azért van szükség, mert minden politikai erőnek fel kell ismerni, hogy a klímaváltozás itt van a nyakunkon és talán már az utolsó órákban vagyunk, amikor még tehetünk a gyermekeink jövőjéért is.

„A Jobbik szeretne egy környezettudatos gondolkodásra biztatni az embereket, mert elkerülhetetlen a környezetünk védelme, éppen ezért szerveztünk meg egy szemétszedési akciót is, amelyet a párt aktivistái fognak végrehajtani országosan augusztus 16.-a és 25.-e között.”