Kormány: nem tartozik ránk, hogy betartják-e a törvényeket az esztergomi Suzukinál

""

Ahhoz az elmúlt 9 évben hozzá lehetett szokni, hogy a magyar kormány elképsztő pofátlansággal, egyre nagyobb tempóban szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a különböző hátterű multik magyarországi kirendeltségének. Pár év alatt gyakorlatilag kicsavartak minden fegyvert a szakszervezetek kezéből, engedélyezték a munkáltatóknak az elképesztő mennyiségű túlóra elrendelését és a munkások helyett a gyakran tízmilliárdokkal megtámogatott cégek mögé álltak. Az esztergomi Suzukinál kialakult helyzettel azonban a Fidesznek sikerült új szintre emelnie a magyar munkások elárulását és hátbaszúrását.

Négy írásbeli kérdést tett fel a szocialista Mesterházy Attila a pénzügyminiszternek azzal kapcsolatban, hogy az állami támogatásokkal kitömött japán Suzuki semmibe veszi a még megmaradt, a magyar dolgozók védelmét szolgáló törvények egy részét esztergomi gyárában:

  • Hogyan fordulhat elő, hogy egy Magyarország területén működő gyár a magyar törvények betartására figyelmeztető felhívást, vagy megmozdulást "hangulatkeltésnek" minősít? 
  • A kormány szerint szükség van-e a munkavállalói érdekek védelmére egy olyan gyárban, ahol munkájának minőségére hivatkozva elbocsájtottak egy több mint 14 éve ott dolgozó munkavállalót, csupán azért mivel őt szakszervezeti titkárnak választották?
  • A kormány szerint szükség van-e a munkavállalói érdekek védelmére, szakszervezet létrehozására egy olyan gyárban, ahol felmerült a gyanúja, hogy a hőségriadót figyelmen kívül hagyva dolgoztatják a munkavállalókat?
  • Ha a kormány óriásplakátokon hirdette, hogy "Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket!", akkor ezt miért nem követeli meg a Suzuki Zrt.-től is?
A Suzuki esztergomi gyára
Wikipedia

Egyértelmű kérdésekre egyértelmű választ várhatott volna a szocialista politikus, főleg, hogy a kormány a migrációs válság előtt még a "keményen dolgozó kisembereket" megszólítva kampányolt. Egyértelmű választ nem kapott,

az azonban kiderült, hogy a migránsozásra és ajándékkrumpli hatására aktiválódó új szavazói bázis mellett a Fidesz-kormánynak már nincs szüksége a gyári melósok szavazatára, ezért nem is érdekli őket az, hogy mi lesz velük.

"A Magyar Suzuki Zrt.-vel kapcsolatban feltett kérdései olyan egyedi munkáltatói intézkedésekkel függnek össze, amelyek megítélése nem tartozik a Kormány tagjainak feladat- és hatáskörébe."

Igen, ez volt az, amit közölni tudott a magát nemzetinek valló kormány a Suzukiban dolgozó munkásokat ért jogsértésekről. A pénzügyminiszter nevében válaszoló Bodó Sándor államtitkár szerint már megteremtették azt a jogszabályi hátteret, amely lehetővé teszi, hogy bármit megtegyenek a dolgozókkal a munkavállalói érdekek képviseletét, azonban ezen törvények betartatása nem az ő feladatuk, mert ehhez "a megfelelő eljárások, illetve az ehhez szükséges testületek és hatóságok is rendelkezésre állnak."

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkára
Facebook/Bodó Sándor

Nem rájuk tartozik, mégis megszólalnak

Az, hogy a magyar kormánypárt most bevallotta: nem érdekli, hogy mit csinálnak a multik a dolgozókkal, csak annak tudatában meglepő, hogy képviselői ennél számos, sokkal kisebb kaliberű ügyben is úgy érezték, hogy fel kell lépniük:

"Minden esti műszakban kötelező a másfél óra túlóra"

"Minden esti műszakban kötelező a másfél óra túlóra"Lapunknak megszólalt az esztergomi Suzuki-gyár egyik dolgozója is, akinek saját érdekében nem közöljük a nevét. Mint mondta, alacsony bérek, rossz munkakörülmények, kötelező túlórák vannak a gyárban (a cég helyszínen tartózkodó vezetője szerint ugyanakkor még a 250 órás túlórakeretet sem használják ki).