Nem kardba dőlni, hanem cselekedni kell – Jakab Pétert kérdeztük az új vlogjáról

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője Nézz mögé címmel videóblogot indított, aminek első részét már mi is bemutattuk. A videóban felvetett közéleti, társadalmi kérdéseket humoros betétek kísérik, és elég sikeresnek mondható: kevesebb mint két nap alatt már 300 ezer megtekintés felett jár. Megkérdeztük a képviselőt arról, mi az, amit el akar mondani az embereknek.

Nézz mögé címmel indított videóblogot nemrég, amiben a mindennapok legfontosabb közéleti kérdéseire próbál magyarázatot adni. De mi mögé kell nézni, Ön szerint eltakarja valami az igazságot?

Hogyne takarná el: úgy hívjuk, hogy narancsköd, más néven propaganda, amely egy virtuális valóságot tár a választó elé. A Goebbelsi-elveket követve a Fidesz addig sulykolja a hazugságot, amíg az emberek igazságként nem fogják föl. Ennek a hazug propagandának a küllői közé akarom beszúrni az igazságot.

A kormány már régen ráérzett, hogy egymondatos kampányokat folytasson, a köztévé pedig egyperces híradókat gyárt. Ma már a rugalmas, színes, gyors tartalomgyártással lehet elérni az embereket?

A felgyorsult világban nem lehet mindenkit sajtótájékoztatókkal és parlamenti felszólalásokkal megszólítani. Vannak, akik 10 másodperc után elkapcsolnak, ha nem kapnak valamilyen plusz impulzust. Nekünk őket is el kell érnünk.

Ha a választások a szakpolitikáról szólnának, a Jobbik már nyert volna.

Azért nem nyertünk, mert a tömegeket nem tudtuk megszólítani. A vlog egyelőre nagyon nézett, ami azt mutatja, sok embert lehet ezzel a stílussal elérni. Ez az első lépés ahhoz, hogy később aktivizálni is tudjuk ezeket az embereket a kormányváltás érdekében.

Politikai vlogokat már láttunk bőven, de az Öné abból a szempontból újdonságnak tűnik, hogy a komoly témákat humoros, mémszerű bejátszásokkal szakítja meg. A magyar valóság elviseléséhez már humor kell?

A humor egy nagyon fontos közvetítő közeg. Fontos, hogy ez a vlog érzelmeket váltson ki az emberekből, de

ne azt érezze a néző a végén, hogy a kardjába akar dőlni, hanem azt, hogy cselekedni akar.

Ha ez a cselekvés egyelőre csak a videó megosztása, már azzal is közelebb kerülünk ahhoz, hogy visszahozzuk az embereket abból Soros-migráns-Brüsszel Bermuda-háromszögből, ahol sokan a valóságot, mások a közéleti aktivitást veszítették el.

Első videójában az országon belül tapasztalható bérkülönbségeket többször is említette. Ha itthon sem sikerül rendezni az igazságtalan bérezést, mi a recept arra, hogy más országokhoz viszonyítva működni fog a bérfelzárkóztatás?

A nulladik lépés az, hogy egyáltalán legyen a béremelésre politikai akarat.

Akkor, amikor a fideszes ÁSZ-elnök arról beszél, hogy a magyar gazdaságnak az tesz jót, ha alacsonyan tartjuk a béreket, akkor a Fidesz már a nulladik lépésnél elbukott.

A napokban országjárásra indulok, hogy megkérdezzem elsősorban a vidéki embereket, egyetértenek-e a Fidesz álláspontjával. A hazai bérfelzárkóztatás ugyanis nem vágyálom, a vlogban is kifejtettem, mi ennek a három alappillére.

Azt is bírálta, hogy az elmúlt harminc évben szinte mindent elrontottak ebben az országban, a magyar kisvállalkozások külföldi multik kedvéért történő háttérbe szorításától kezdve az oktatás színvonaláig. Mint egy kiírásában fogalmazott, „Így lettünk Európa koldusai, de van kiút.” Mennyi idő kellene ahhoz, „úgy matemattikussan”, hogy ezt helyrehozzák? Egyáltalán lehetséges még?

Az első kérdés nem az, hogy mikor érjük utol Nyugat-Európát, hanem az, hogy egyáltalán mikor indulunk el. A leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik. A nemzet dönt arról, hogy ezt mikor tegyük meg.  

Milyen sűrűn lesznek videói, és milyen témákat akar érinteni bennük?

Egyelőre havi megjelenéssel tervezek, és minden olyan téma terítékre kerül, ami az emberek mindennapi életét a legközvetlenebbül érinti.