A rohamosztagosok megpuccsolták a NER tudományos Halálcsillagját, Schmidt Mária kibukott

Schmidt Mária
MTI / Illyés Tibor

Úgy tűnik, a birodalmi rohamosztagosok fellázadtak a NER tudományos Halálcsillagján. Schmidt Mária szokatlan feldúlt hangvételű közleményt tett közzé kedden a XXI. Századi Intézet Facebook oldalán. A felkavaró kordokumentumot vétek volna nem egy az egyben közölni.

"A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (ennek a vezetője Schmidt Mária – a szerk.) fenntartásában működő

XXI. Század Intézet munkatársai, köztük Lánczi Tamás, az Intézet igazgatója a mai napon váratlanul és puccsszerűen, azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondta munkaviszonyát.

A munkatársak döntése kockáztatja a XXI. Század Intézet tevékenységét, különösen az önkormányzati választási kampány előtt végzett kutatások publikálását, valamint a Kormány által meghirdetett, "30 éve szabadon" Emlékév egyes programjainak megvalósulását.

Bár az igazgató és néhány munkatárs döntése nehéz helyzetbe hozza a Közalapítványt, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a XXI. Század Intézet a vállalt feladatait zökkenőmentesen végezze."

A 444 azt írja, Deák Dániel kivételével az intézet összes munkatársa felmondott – köztük Kiszelly Zoltán, Frank Füredi és Galló Béla is. 

Hogy a praetoriánus lázadás mögött mi állhat, azt egyelőre nem tudni.