Egy hétig nem műtötték meg a súlyos beteget, és meghalt - ezért távozik a szívsebészeti osztály vezetője

Egy hétig nem műtötték meg a súlyos beteget, és meghalt - ezért távozik a szívsebészeti osztály vezetője

Egy újabb tragédia történt az alulfinanszírozott, munkaerőhiánnyal küszködő magyar egészségügyben. Ezúttal Zalaegerszegen hunyt el egy beteg, akinek a kezelésére - úgy tűnik - már nem jutott idő.

A 444.hu idézi Alotti Nasri felmondólevelét, a főorvos húsz év után távozik a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szívsebészeti Osztályának éléről. 

A történet kiindulópontja, hogy a júniusi szabadsága idején a közreműködésével bekerült az osztályra egy sürgős szívműtétet igénylő beteg, aki

„indokolatlan egy hét tartózkodás után, műtétre várva meghalt". 

Azt írja, az eset komoly lelki válságot okozott számára, mivel a munkatársai nem adtak neki meggyőző, érvekkel támogatott válaszokat az esetről. „Szóbeli közlésem ellenére ön és orvosigazgató úr az ügyet semlegesen kezelték. Elvártam volna legalább egy belső vizsgálatot az ügyben" - írja a kórház főigazgatójának, Halász Gabriellának címzett levelében. 

„A történtek után két komoly gondolat gyötört. Vajon jobb lett volna, ha csöndben maradok, s nem csinálok ebből ügyet, mondván úgy is tele van az egészségügy hasonló esetekkel, legfeljebb ha a beteg hozzátartozói beperelik a kórházat, a bíróságon majd kitalálok egy kegyes hazugságot. Vagy kockára téve a szakmai egzisztenciámat, családom biztonságát félre állok, mert tovább nem tudok ebben a feszült, bizalommentes légkörben dolgozni. Az utóbbit választottam. Így, a fentieket figyelembe véve, 2019. szeptember 4-től közalkalmazotti jogviszonyom
közös megegyezéssel történő megszüntetését kezdeményezem”

- írja.

Állítása szerint a szívsebészeti osztályt személyi és tárgyi hiányosságok sújtják, amelyek egyre fokozzák a belső feszültségeket.

„Ezekről a hiányosságról hivatalosan Önt mindig tájékoztattam. A zökkenőmentes, betegcentrikus és folyamatos ellátás biztosításáért a betegek és a kórház érdekeit szem előtt tartva, fegyelmezetten és önzetlenül tanúbizonyságot tettem együttműködésemről”. 

Ezzel kapcsolatban konkrét példát is említ:

„Számomra érthetetlen volt, hogy Ön passzív hozzáállást tanúsított Dr. Vígh András főorvos múlt havi távozásának ügyében, annak ellenére, hogy konzultációink során világossá vált, hogy komoly működésbeli zavarok fognak jelentkezni az osztályon, főleg az orvosi ügyeletek terén”. 

A portál közli azt is, hogy az orvos e-mailben megerősítette, hogy tőle származik a levél, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház pedig nem reagált.

Beszámoltunk korábban arról is, hogy a Honvédkórházban két orvos és egy ápoló ellen indult nyomozás, miután egy beteg elhunyt az intézményben.

Nem a rendszer irányítói, hanem az orvosok és az ápolók kerülhetnek rácsok mögé

Tavaly decemberben az Alfahír is beszámolt arról, hogy a Honvédkórházban meghalt egy beteg, miután a kritikus munkaerőhiány miatt az intézményben nem jutott megfelelő kezeléshez. A Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is ellátó Podmaniczky utcai telephelyén szeptemberben felmondott az utolsó radiológus is, így az ultrahangvizsgálatokat nem tudják elvégezni.