A pedagógusok 18 százaléka a pályaelhagyáson gondolkozik

Tanár

Munkaterheléssel kapcsolatos kérdőívet küldött ki a pedagógusoknak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), amelyre mintegy 1596 pedagógus válaszolt. 

A gyorselemzés szerint a pedagógusok 68 órát dolgoznak egy héten, a középérték 67 óra. Azonban a rekord ennél jóval magasabb. A válaszok alapján a legjobban leterhelt pedagógusok azok, akik nem intézményvezetők, de tanfelügyeletet és minősítést végeznek, nekik 80 óra feletti a heti munkaterhelésük.

A válaszadó pedagógusoknak a tantárgyfelosztásban átlagban 24 óra volt a tanítással lekötött munkaidejük és a múlt tanévben (2018/19) átlagban 44 órát helyettesítették kollégáikat, de éves szinten átlagban 11 órát fizettek ki. 

A válaszadó pedagógusok 54%-a 10 hétnél több alkalommal volt 32 óránál többet munkavégzés miatt az intézményében, illetve felkészülésre átlagosan 12, dolgozatjavításra és  adminisztrációra pedig 5-5 órát fordítottak hetente. A válaszadó pedagógusok éves szinten átlagban 56 órát voltak továbbképzésen és 62%-uk volt orvosnál munkahelyen szerzett betegség miatt. A kérdőív kitöltőinek 87%-a mentálisan, 81%-a pedig fizikailag nagyon elfáradt az elmúlt tanévben

A válaszadók 21%-a munkahelyet változtatna, és nagyon rosszul érzi magát jelenlegi munkahelyén.

18%-a az első lehetséges alkalommal elhagyná a pályáját.

25%-a úgy ítéli meg, hogy nincs lehetősége változtatásra (nyugdíj előtt áll, lakhelyén nincs lehetőség máshol dolgozni).

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1