Közel tízezren támogatják aláírásukkal, hogy a szeretteiket ápoló családoknak is lehessen emberhez méltó életük

Ápolás

A Társaság a Szabadságjogokért és a Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület közösen követel az állandó segítségre szoruló emberek és családjaik számára megfelelő ellátást.

Több mint félmillió olyan magyar állampolgár van, aki a mindennapokban egészségi állapota, vagy fogyatékossága miatt állandó gondozást igényel. Mivel ők az államtól nem kapnak elegendő támogatást, szeretteiknek kell gondoskodniuk róluk. Ha őket is beleszámoljuk, akkor 

ez a kérdés minden tizedik magyar embert érint.

Az otthon gondozó, elsősorban középkorú nők nagy többsége vidéken, tömegesen a szegénységi küszöb alatt él, és napi 6-9 óra aktív gondozói munkát végez. Nekik a magánéletükre szinte semmi idejük nem marad, mert az általuk gondozott idős emberek, illetve a fogyatékossággal élők nem csak hétköznap 8-tól 4-ig idősek vagy fogyatékosok, ugyanazok maradnak este és hétvégén is. Ezért segítségre sem csak idejük töredékében van szükségük – mutatnak rá a petícióban. 

"Mi azt szeretnék, ha ők mind önállóan élhetnének, de nem magukra hagyva problémáikkal!"

 - írja a TASZ és a Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület .
 
Ezért azt követelik az Emberi Erőforrások miniszterétől, hogy állami finanszírozásból tegye lehetővé olyan szociális szolgáltatási rendszer kialakítását, ami:

  • rugalmas, hétvégén és a nap 24 órájában elérhető;
  • területileg kiegyenlített, lefedi az ország egész területét;
  • ahol megbecsült, jól megfizetett, felkészített személyi segítő látja el a szükséges feladatokat
  • és az érintettek számára elérhető, megfizethető.

Mindannyian nyernénk azzal, ha ők és a jelenleg őket gondozó családtagjaik szabadabb életet élhetnének, vagy akár a gondozási feladatok mellett mást is dolgozhatnának – hangsúlyozzák a kezdeményezők. 

A petíciót eddig már több mint 9300 ember aláírta, ha Ön is szeretne csatlakozni, itt teheti meg