Újra itt az űrverseny? Putyin árcsökkentést sürgetett a Roszkoszmosztól

Putyin űrverseny

Úgy fest, Putyin kihívásnak vette Donald Trump augusztus végi kijelentését, miszerint az újonnan megalakult amerikai űrparancsnokság legfőbb feladata lesz, hogy

"senki ne kérdőjelezze meg és ne fenyegesse Amerika fölényét a világűrben." 

Trump: nyilvánvaló, hogy a következő háborúk színhelye a világűr lesz

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Fehér Ház Rózsakertjében tartott ünnepség keretében hivatalosan is létrehozta az Egyesült Államok űrparancsnokságát. Az MTI azt írja: a ünnepségen - amelyen részt vett Mike Pence alelnök és Mark Esper védelmi miniszter is - miután kibontották az Egyesült Államok új haderőnemének zászlaját, az elnök rövid beszédében méltatta az űrparancsnokság jelentőségét.

Legalábbis erre enged következtetni az MTI azon értesülése, miszerint az orosz elnök a beszéd után egy héttel felkereste az Oroszország Amuri területén található Vosztocsnij űrrepülőteret, ahol a Roszkoszmosz állami vállalat vezetőitől az orosz űrrendszerek és a fellövések árának csökkentését sürgette a minőség és megbízhatóság szintjének fenntartása mellett.

Putyin a három éve üzembe helyezett új orosz űrlétesítmény fejlesztéséről folytatott tanácskozáson azt hangoztatta, hogy "optimalizálni kell a termékek önköltségét" és hogy mind műszaki, mind gazdasági vonatkozásban fenn kell tartani a versenyképességet.

Az orosz elnök arra utasította a Roszkoszmosz vezetőit, hogy tartsák magukat az ütemtervhez mind az űrrepülőtér fejlesztése, mind pedig az új hordozórakéták kipróbálása terén. Dmitrij Rogozin, az űrkutatási vállalat vezérigazgatója azt mondta, hogy a Vosztocsnij űrrepülőtér második ütemének építése a tervek szerint zajlik, sőt, egy kicsit előbbre is tart, és még 40 hónap van hátra a határidő leteltéig.

Mint mondta, Protonokat felváltó Angara nehézrakéta első felbocsátását 2023 augusztusára ütemezték be.

Rogozin egyébként márciusban azt állította, hogy feleannyiba kerül az űrhajósok repülése a Szojuz MSZ, mint az amerikai Crew Dragon űrhajókon,

ahol egy ülés orosz szakértői becslések szerint legkevesebb 110-120 millió dollárba kerül majd.

Az első rakéta 2016. április 28-én startolt el Vosztocsnijról.