Orbán Viktor még a végén megfeledkezik az erkölcsi, politikai és jogi elégtételről

Orbán Viktor
MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar miniszterelnök megtépve, a mélyben hagyta az egyszeri pártpolitikus díszes, cifra ruháját és átszellemülten eljutott egészen a hegyen épült városig, hogy aztán megszólítsa a kedvenc közönségét, az összezavarodtakat és tájékozódást vesztetteket. 

Egészen döbbenetes szerepet öltött magára Orbán Viktor a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán. Ha nem a felcsúti háza udvarába húzatott volna fel egy futballstadiont, még el is hihetnénk, hogy megnyilvánult benne a kereszténységből fakadó kulturális és civilizációs életerő, de valószínűleg sokkal inkább akkor mond igazat, amikor leszögezi, "egy sajátos kereszténydemokrata állam" jött létre, amelyben megfér egymás mellett, hogy egy szűk kereszténydemokrata kör (Mészáros Lőrinc, Tiborcz István) meggazdagodik, míg a többiek bérét egy másik kereszténydemokrata (Szijjártó Péter) leszabályozza az "Európa keresztény kultúráját feladni akaró liberálisok" vezette Nyugat multicégeivel. 

Szóval, az aki, nem tudja, hogy miben kell hinnie, szüksége van arra, hogy valaki megmondja azt, akkor tessék néhány gondolat Orbán Viktortól az MTI beszámolójából.

"Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk"

- mondta, megjegyezve: hátha "az összezavarodott, tájékozódását vesztett és végzetes bajoktól gyötört" Európának is mentőöv lesz ez.

A miniszterelnök továbbá kifejtette: Magyarországon létrejött egy új állam- és politikaelméleti modell, egy sajátos kereszténydemokrata állam. Ehhez - folytatta - két nagy lépés vezetett el, két rendszerváltás: az első 1990-ben megszüntette a szovjet világot, ez volt "a liberális rendszerváltás", az elnyomástól való megszabadulás, a megszállástól való szabadság korszaka. Ez természetszerűleg liberális demokráciát eredményezett, amelynek középpontjában a valamitől való szabadság állt - tette hozzá, hangsúlyozva ugyanakkor: voltak, akik már akkor felismerték - "önök előbb, én később" -, hogy nem lesz elég azt megmondani, mitől akarunk szabadok lenni, arra a kérdésre is meg kell találni a választ, mire akarjuk használni a szabadságot.

Ezért kellett megtörténnie a második rendszerváltásnak 2010-ben, amikor "azt tettük, amit Antall József tanácsolt": "kétharmados, alkotmányos forradalmat csináltunk" - mondta, úgy értékelve, hogy a második rendszerváltás kijavítja és kiteljesíti az elsőt, megadja annak értelmét. A kormányfő ezt nemzeti, illetve keresztény rendszerváltásnak nevezte, amely kereszténydemokráciát eredményezett, középpontjában a keresztény szabadsággal.

Orbán Viktor beszélt a liberális és a keresztény szabadság közti különbségekről, úgy fogalmazva, hogy míg az előbbi szerint mindent szabad, ami a másik szabadságát nem sérti, addig az utóbbi tanítása szerint amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, azt te se tedd másokkal.

Hol van már az a tökös Orbán Viktor, aki erkölcsi, politikai és jogi elégtétellel fenyegette meg az ellenzéket 2018 márciusában, vagy az az államférfi, aki nem ad enni a tranzitzónában várakozó embereknek. 

Ugyanakkor, Orbán Viktor gondolt az összeesküvés-elméletek rajongóira is. Elmondta, hogy a liberális szabadság álláspontja szerint a liberális demokráciáknak a liberális internacionalizmus jegyében végül össze kell olvadniuk, e világkormány európai pillére pedig az Európai Unió lenne összekapcsolódva "a Clinton-, Soros-féle Egyesült Államokkal". "Ez volna a kizárólag a józan észre épülő liberális birodalom", amelyet már Immanuel Kant német filozófus is javasolt - fűzte hozzá.

Ezzel szemben a keresztény szabadság azt tanítja - mutatott rá -, hogy a nemzetek szabadok, nem kényszeríthetők egy globális kormányzás törvényei alá, a birodalmak szükségszerűen elnyomják a nemzeteket, ezért veszélyesek, nem kívánatosak.