Jakab Péter: addig marad az alacsony minimálbér, ameddig Orbán a miniszterelnök

Ha valaki a régió éllovasából a régió sereghajtójává teszi Magyarországot, akkor az csak szándékos károkozás lehet

- így kommentálta a régiós összevetésben egyre gyengébb magyar minimálbérről szóló hírt a Jobbik frakcióvezetője. Jakab Péter úgy látja, hogy a felelősség mindenképpen a 9 éve regnáló miniszterelnököt terheli. Szerinte Orbán Viktor nem Magyarország, hanem a német gazdaság érdekét képviseli és ezt Angela Merkel legutóbbi látogatása is megmutatta.

Angela Merkel és Orbán Viktor
MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor szándékosan tartja alacsonyan a munkabéreket, hogy a német multikat ellássa olcsó munkaerővel. Ezért cserébe a német politika elnéz minden disznóságot, amit a kormánypártok művelnek. Orbán Viktor egész egyszerűen nem az ország érdekeit képviseli.

Jakab Péter szerint valós megoldást az jelentene, ha az uniós források egy részét nem lopnák el a fideszesek, a maradék pénzt pedig nem látványberuházásokra költenék. A Jobbik frakcióvezetője szerint hosszabb távon az is sokat emelhetne a magyar fizetéseken, ha a gazdaságot nem sormunkára, hanem a tudásra alapoznák. A politikus hozzátette:

az évek óta tartó lemaradást gyakorlatilag csak kormányváltással lehet megállítani, hiszen a Fidesz nem érdekelt abban, hogy változzon a jelenlegi helyzet. 

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője

Az mfor.hu írt arról, hogy a magyar minimálbér a jövőben egyre jobban leszakad a régió többi országában adható legkisebb fizetéstől. Míg Magyarország nem tesz semmit, hogy kitörjön az olcsó munkaerő és az alacsony bérek világából, addig az összehasonlításban részt vevő államok lendületes minimálbér-emeléseket jelentettek be. A várható emelések után a lengyel bér már 31 százalékkal, a szlovák 20 százalékkal, a cseh 12 százalékkal magasabb, a román minimálbér pedig mindössze 2 százalékkal lesz alacsonyabb a magyarnál.

A magyar minimálbér éri a legkevesebbet a régióban

Hiába büszkélkedik a kormány az elmúlt évek hatalmas minimálbér-emeléseivel, az igazi felzárkózás elmaradni látszik. A régiós országok igyekeznek kitörni az olcsó munkaerő, alacsony bérek világából, csak Magyarország nem - írja az Mfor. A lengyel kormány a tavaly nyáron javasoltnál is nagyobb mértékű minimálbér-emelést kezdeményezett, aminek értelmében jövő év elejétől bruttó 2600 zloty (198,6 ezer forint) lesz a minimálbér a korábban tervezett 2450 zloty helyett.