"A politika változzon, ne a klíma"

klíma
MTI/Szigetváry Zsolt

Az ellenzéki parlamenti frakciók képviselői, független országgyűlési képviselők és a Momentum politikusa közösen vonultak a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz pénteken, hogy átadják a klímakatasztrófa megfékezéséről szóló határozati javaslatukat Áder János államfőnek.

A Sándor-palota előtt tartott közös sajtótájékoztatójukon elmondták: azt szeretnék, ha a javaslatukban foglaltakat is képviselné Áder János az ENSZ hétfőn kezdődő rendkívüli klímacsúcsán.

Több képviselő is megdöbbenésének adott hangot, amiért az államfő pénteken egy rádióinterjúban Magyarország kisebb felelősségéről beszélt klímaügyben a világ több országához viszonyítva.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese azt üzente az államfőnek, hogy az éghajlatváltozás következményeit nem érdekli és a magyar embereket sem érdekli, hogy mit deklarál a köztársasági elnök és a kormány, hogy mekkora a felelősségünk. Az érdekli őket, hogy képes-e azonnal cselekedni és megtenni a szükséges lépéseket. A politikus emlékeztetett, hogy a szerdán tartott parlamenti üléstől az államfő és a kormány is távol maradt, így meghiúsítva, hogy felelősségteljesen tárgyalhassanak ezekről a kérdésekről.

Karácsony Gergely az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje elmondta, hogy győzelme esetén a fővárosi közgyűlés első napirendi pontjaként tárgyalná a klímavészhelyzet kihirdetését, ami az őt támogató zöld szervezetek az első mérföldkőnek tartanak.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese leszögezte, hogy Ádernek itt a lehetőség, hogy eldöntse, az embereket képviseli, ami munkaköri kötelessége lenne vagy továbbra is falaz a Fidesz klímagyilkos politikájának. Beáll Orbán Viktor bábjai közé, vagy megmutatja, hogy önálló politikai szereplő. Hozzátette, hogy a Fidesz politikájával nemcsak az a baj, amiket mondanak, hanem az is, amilyen példát mutatnak pazarló életvitelükkel, kiemelve Mészáros Lőrinc jachtozását vagy a miniszterelnök focimeccsekre történő magángépes utazásait.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás nem válogat kormánypártiak és ellenzékiek között, mindannyiuk gyerekei meg fogják sínyleni, ha nem tesznek ellene.

Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője csalódottságát fejezte ki, hogy Áder János, aki végre megszólalt klímaügybe, előremutató gondolatok helyett annak elbagatellizálását kezdte sulykolni az emberekbe. Azt kérte a kormánytól és az államfőtől, hogy üljenek végre egy asztalhoz velük és beszéljék át, hogy a magyar emberek mit tehetnek azért, hogy a klímaváltozás Magyarországra mért hatásait csökkentsék.

Bősz Anett a Liberálisok országgyűlési képviselője azt rótta fel Áder Jánosnak, hogy még most, ebben a témában sem képes kiállni az emberekért, miközben a lehető legtöbb szakpolitikai kérdésben épp klíma és természetvédelmi köpenybe bújva tartózkodott mindenfajta politikai véleménynyilvánítástól.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint nagyon egyszerű a képlet:

„A politika változzon és ne a klíma”

A politikus sérelmezte, hogy egy általa benyújtott parlamenti kérdésre adott válaszból derült ki egyáltalán, hogy Áder János vesz részt Magyarország részérők a New York-i klímakonferencián, és arról, hogy ott mit fog képviselni, még a mai napig sem kaptak tájékoztatást.

A határozati javaslatot, amelyet az ellenzék az Országgyűlés elé is beterjesztett, Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, valamint Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje vitte be a Sándor-palotába, ahol az elnöki hivatal főigazgatója vette át a dokumentumot.